Assange toži Ekvador zaradi kratenja pravic

Dare Hriberšek

21. okt 2018 ob 16:41:18

Odvetnik Wikileaksa Baltasar Garzon je že prispel v Ekvador, kjer bo v zvezi s tožbo prihodnji teden prvič zaslišan pred sodiščem. V imenu soustanovitelja Wikileaksa Juliana Assanga namreč zatrjuje, da so slednjemu kršene temeljne človekove pravice, potem ko je ekvadorsko veleposlaništvo praktično prekinilo njegove stike z zunanjim svetom. Marca so mu namreč odvzeli internetno povezavo, s pojasnilom, da mu ta služi za vmešavanje v notranje zadeve drugih držav. Poleg tega mu grozijo, da bodo ukinili pravice in zaščito, ki mu pripadajo, potem ko so mu pred šestimi leti podelili politični azil.

Wikileaks še poroča, da vlada v Ekvadorju ni dovolila sestanka med Assangom in generalno svetovalko pri organizaciji Human Rights Watch, Dinah PoKempner, prav tako naj bi nekajkrat preprečili, da se sestane s svojimi odvetniki. Ti še zatrjujejo, da je Assange podvržen posebnemu protokolu, ki vsem odvetnikom, novinarjem in drugim, ki se želijo z njim sestati, nalaga, da Ekvadorju predajo podrobnosti o svojih računih na družabnih omrežjih, serijske številke telefonov in računalnikov, ti podatki pa so kasneje lahko posredovani tudi organom drugih držav. Poleg tega protokol omogoča, da Ekvador Assangu in njegovim obiskovalcem brez sodnega naloga zaseže njihove predmete in jih izroči britanskim oblastem. Pri Wikileaksu so obenem prepričani, da je Ekvador povržen velikim pritiskom Washingtona, s katerimi želijo doseči, da bi Assanga predali britanski policiji.

Spomnimo, Julian Assange že od leta 2012 biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, ki ga ne upa zapustiti, saj se boji, da bi v okviru Evropskega naloga za prijetje izročili Švedski, kjer je bil obtožen posilstva. Preiskavo v zvezi s tem dejanjem so tam sicer že zaustavili, a Assangu zaradi objave velike količine občutljivih obveščevalnih podatkov na portalu Wikileaks, grozi pregon tudi v ZDA, zato obstaja precejšnja možnost, da bi ga ob morebitnem izhodu iz veleposlaništva aretirala Velika Britanija in ga pozneje izročila ZDA.