ZDA: še 17 ovadb zoper Juliana Assanga

Dare Hriberšek

24. maj 2019 ob 15:30:40

Ameriško pravosodno ministrstvo je zoper Juliana Assanga vložilo še 17 kazenskih ovadb. Če je bil ustanovitelj Wikileaksa aprila osumljen zgolj računalniške prevare in zlorabe, ga tožilstvo zdaj po protivohunskem zakonu (Espionage Act) sumi še pridobitve in objave podatkov o nacionalni obrambi, potem ko je skupaj s Chelseo Manning domnevno zagrešil eno največjih razkritij tajnih informacij v zgodovini ZDA. Skratka, donedavna je v očeh tamkajšnjih tožilcev veljal za hekerja, po novem pa za špijona in izdajalca. Vsaka od novih ovadb mu lahko v najslabšem primeru prinese tudi po 10 let zapora. Zakon, po katerem je spisana ovadba je bil sicer doslej uporabljen izključno proti državnim uradnikom, ki so v javnost spravili kak tajni dokument, po poročanju ameriških medijev, pa doslej še noben tak primer ni bil uspešno pripeljan do obsodbe pred sodiščem.

Na ovadbe so se že odzvali pri Wikileaks in sicer z besedami, da gre za konec novinarstva, povezanega z državno varnostjo in obenem konec svobode govora v ZDA. Pri American Civil Liberties Union (ACLU) pa so izrazili bojazen, da bo po Assangovem primeru odprt lov tudi na druge medije in novinarje, ki so kdaj objavili kak tajen dokument.

Ameriško tožilstvo sicer stoji na podmeni, da Julian Assange ni deloval kot novinar, pač pa da je vedoma objavil imena tujih posameznikov, ki so sodelovali z ameriškimi tajnim službami in jih s tem spravil v življenjsko nevarnost.

Assange je bil aretiran v Londonu pred dobrim mesecem dni in zaradi izogibanja pozivom na sodišče nemudoma kaznovan na skoraj leto dni zapora. Takoj zatem se je začel boj proti izročitvi ZDA, obenem pa so tudi na Švedskem vnovič odprli kazenski postopek zaradi njegovega domnevnega posilstva. Za rešetkami se je te dni ponovno znašla tudi Chelsea Manning, potem ko je zavrnila pričanje glede Assanga pred veliko poroto.