ZDA v tajnosti pripravljajo obtožnico zoper Assangea?

Dare Hriberšek

17. nov 2018 ob 01:24:20

Ameriško ministrstvo za pravosodje kot kaže pripravlja obtožnico zoper ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea. To je razvidno iz tožilske vloge v nekem drugem primeru, v katero se je iz neznanega razloga prikradlo tudi ime znanega žvižgača, ki že šesto leto prisilno biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Gre za primer v katerem je Seitu Sulayman Kokayi obtožen zapeljevanja mladoletne osebe, v tekstu pa se pojavi tudi sintagma: "da mora dokument ostati javnosti nedostopen zaradi zapletenosti primera in odmevnosti, ki ga spremlja, obenem pa ni drugega načina, ki bi zagotavljal, da javnost ne bi izvedela, da je zoper Assangea vložena obtožnica ... Dokument mora ostati tajen vse do trenutka, ko bo Assange na podlagi obtožnice aretiran, zaradi česar se ne bo mogel več izogibati aretaciji in izročitvi v tej zadevi."

Obtožnico je spisal in 22. avgusta letos vložil pomočnik državnega tožilca za okrožje vzhodne Virginije Kellen Dwyer. Iz vse te zmede pa seveda ni razvidno ali je Assange zdaj tudi uradno obtožen ali pa gre samo za napako. Da gre za slednje trdi ameriško pravosodno ministrstvo, medtem ko je Wikileaks tvitnil, da gre za pomenljivo copy/paste napako.

Eden od Assangeovih odvetnikov je za medije izjavil, da pomeni vložitev obtožnice zoper nekoga, ki je zgolj objavil resnične informacije, ubiranje nevarne poti za demokracijo.

Ni sicer jasno, kakšno obtožnico ZDA v resnici pripravljajo zoper Assangea, domneva se, da želijo njegovo izročitev potem, ko je Wikileaks objavil kopico tajnih dokumentov, pri čemer ameriške agencije namigujejo, da je bila spletna stran zgolj orodje v rokah ruskih tajnih služb. Wikileaks je tako med drugim v predsedniški kampanji 2016 objavil elektronsko korespondenco demokratov in Hillary Clinton, že leta 2010 pa na tisoče zaupnih diplomatskih sporočil in drugih dokumentov, kar je ZDA stalo precejšnjo mero mednarodnega ugleda.