Netflix prenehal podpirati AirPlay

Mandi

8. apr 2019 ob 17:28:13

Applov drzni pohod v svet pretočne televizije očitno ni bil najbolje sprejet pri konkurenci. Njihov glavni nasprotnik, Netflix, se je prejšnji teden bolj ko ne čez noč odločil odpovedati podporo za pretakanje videov na pametne televizije preko Applovega novega protokola AirPlay 2, ob tem pa istočasno izklopiti še podporo za že obstoječi AirPlay 1. Pri tem pa navajajo precej obskuren razlog - "tehnične omejitve" na strani Appla.

AirPlay 2 je že predlani najavljena nadgradnja obstoječega AirPlaya, ki dodaja možnost potiskannja vsebin na več različnih naprav v stanovanju ("multiroom support"). V začetku letošnjega leta pa je Apple najavil dogovore z večjimi proizvajalci pametnih televizorjev, med drugim Samsungom, tako da bo podpora za Airplay in iTunes neposredno vgrajena v nove televizorje (začenši že ta marec), po vzoru Chromecast built-in. Na ta način bi bil potisk vsebin na pametne televizije mogoč tudi brez uporabe Apple TV kot posrednika.

Za pričakovati je bilo, da se bo Netflix seveda vključil v ta proces, tako da bi bilo z Netflix aplikacije za iPhonu ali iPadu mogoče kontrolirati predvajanje Netflix vsebin na teh novih pametnih televizorjih. Vendar pa na bi se pri tem pojavila določena "tehnična omejitev". AirPlay 2 naj ne bi omogočal razločevanja med vsemi podprtimi napravami v stanovanju, oziroma razločevanja, ali je ta naprava Applov lastni Apple TV ali pa tuja naprava z built-in AirPlay podporo. Tako naj Netflix aplikacija na mobilnem telefonu ne bi mogla vedeti, s kakšnimi nastavitvami naj sproži predvajanje na tej napravi, s tem pa tudi ne zagotoviti "najboljše možne izkušnje za gledalce". Posledično so se odločili preprosto odstraniti podporo za AirPlay, in to v celoti, tako da ne bo več delal niti na obstoječih postavitvah z Apple TV v sredini, kjer te dileme ni. Vsaj tako pravi Netflix v svoji izjavi za javnost.

Uporabnikom sicer še vedno ostane možnost uporabe Netflix aplikacije na Apple TV ali na pametni televiziji, vendar pa uporabniška izkušnja seveda ne bo tako prijetna kot ob kontroliranju preko mobilnega telefona (na kar smo se gledalci že precej navadili).