Netflix osvojil Slovenijo in svet

Matej Huš

7. jan 2016 ob 00:36:30

Danes je storitev za pretočne vsebine Netflix razširila območje delovanja za več kot 130 držav, s čimer je postala resnično globalna. Netflix je po večletnem čakanju dostopen tudi v Sloveniji! Redke države, ki so še ostale brez njega, so Kitajska, Severna Koreja, Sirija in Kosovo. Razširitev območja delovanja je danes na CES-u predstavil izvršni direktor Reed Hastings, ki jo je opisal kot "rojstvo novega globalnega internetnega TV-omrežja".

Netflix ponuja več paketov. Najcenejši stane osem evrov mesečno in omogoča gledanje vsebin na eni napravi v standardni ločljivosti. Za deset evrov mesečno bomo dobili možnost gledanja vsebin na dveh napravah sočasno in v visoki ločljivosti, še dva evra dražja pa bo podpora za Ultra HD in štiri naprave. Vsakdo lahko Netflix en mesec brezplačno preizkuša.

Hastings je odgovoril tudi na vprašanje, zakaj neki Kitajska ni vključena. Pojasnil je, da gre za ogromen trg z milijardo potencialnih uporabnikov, a za obratovanje Netflix potrebuje posebno dovoljenje kitajskih oblasti, ki si ga še prizadevajo dobiti. Severna Koreja in Sirija sta izpadli zaradi sankcij, podobno je položaj kompliciran tudi na Krimu. Po drugi strani pa ima Netflix celo Kuba.

Široka razširjenost Netflixa pa bo gotovo imela opazne učinke na internetni promet. Že sedaj v ZDA Netflix ustvari dobro tretjino internetnega prometa. Če se bo to v podobni meri ponovilo tudi povsod drugod po svetu, bo to predstavljajo precejšen zalogaj tudi za ponudnike internetne infrastrukture. In ti bi se ponovno lahko znašli v skušnjavi, da si nevtralnost interneta začno predstavljati malo po svoje ter omejevati pretočne vsebine ali zanje dodatno zaračunavati.

Prav tako Netflix ni po godu nekaterim filmarjem, ki trdijo, da jim odžira gledalce in prazni kinodvorane. Netflix ima namreč lastno produkcijo (npr. Hiša iz kart) kot tudi številne vsebine tuje produkcije (zlasti filme in nadaljevanke). Prav pri filmih je največ hude krvi, saj nekateri Netflix vidijo kot rablja filma in kinematografije, drugi pa kot najboljšo stvar, ki se je filmu mogla zgoditi.

Delnice podjetja so po najavi pridobile deset odstotkov.