Apple pokazal predogled OS X 10.8

Matej Huš

17. feb 2012 ob 19:45:29

Apple je včeraj predstavil predogledno verzijo operacijskega sistema Mac OS X 10.8 (kodno ime Mountain Lion) za razvijalce, ki bo izšla kasneje letos - predvidoma poleti. Kot opisujejo, je v njej vsaj sto novih funkcionalnosti in cel kup popravkov in izboljšav. Mountain Lion bo tako za razliko od Liona (10.7) velika revizija in ne zgolj nadgradnja, obljubljajo. Dve administrativni novosti pa sta sprememba imena v OS X (odpadla bo predpona Mac) in hitrejši, letni cikel izdajanja novih verzij.

Pomembna novost je Gatekeeper, ki omogoča večjo zaščito pred poganjanjem nepodpisanih aplikacij. Nastaviti ga bo mogoče tako, da bo dovolil samo aplikacije z Applovim certifikatom, ki so jih napisali zaupanj vredni razvijalci - omejitev bo torej vmes med PC-svetom, kjer teče vse, in iOS, kjer lahko poganjamo samo aplikacije iz App Stora. Gatekeeper bo mogoče tudi izključiti.

Game Center in GameKit bosta omogočala igranje iger v večigralskem načinu prek več platform. Izboljšana podpora za iCloud bo zajemala celoten sistem, nadgrajeni so tudi Mail, odjemalec Twitter itd. Glavni Applov cilj je na OS X pripeljati čim več funkcij iz iOS, zato tudi hitrejši cikel novih verzij. Taki primeri bodo Notification Center iz iOS 5, iChat, ki se bo odslej imenoval Messages s podobnim vmesnikom kot verzija za iPad, samostojni aplikaciji Notes in Reminders, in seveda AirPlay. Slednji omogoča, da sliko in zvok z računalnika predvajamo na Apple TV. Novosti so praktično v vsakih aplikaciji (recimo Safari je dobil enotno vrstico za iskanje in vpis naslova), poleg tega pa Apple do poletja obljublja še kopico novosti. O ceni še ni podatkov, je pa že znano, da bo OS X 10.8 na voljo izključno prek Mac App Stora.