Pametne televizije niso tako pametna zamisel

Matej Huš

2. dec 2019 ob 22:47:42

Pametne televizije so se razmahnile v zadnjih letih, pri čemer pamet običajno pomeni povezava v internet, pogosto pa še mikrofon in kamera. Z vidika praktičnost je to vsekakor prikladno, saj je na takšnih televizijah enostavno spremljati spletne pretočne vsebine (Netflix, Hulu, YouTube in druge). Toda nenehna povezanost v internet prinaša tveganja, pred katerimi svari tudi FBI.

Že pred letošnjim črnim petkom je FBI pozval kupce in uporabnike, da svoje pametne televizije primerno zaščitijo. Poudarjajo, da ni nemogoče, da bi proizvajalec ali razvijalci aplikaciji prek pametne televizije poslušali ali gledali uporabnike. Prav tako svarijo pred šibko točko, ki jo pametne televizije prinašajo v domača omrežja, saj lahko hekerji vdrejo v pametne televizije, potem pa od tam do računalnika ali drugih naprav v domačih omrežjih.

Nasveti, ki jih podaja FBI, segajo od logičnih do zanimivih. Razume se, da moramo preverjati dostopnost varnostnih in drugih posodobitev ter jih nameščati. FBI pa predlaga tudi, da se ne zadovoljimo s privzetimi varnostnimi nastavitvami, temveč jih nastavimo po lastni presoji. Prav tako svetujejo, da kamero prelepimo s črnim trakom, spremenimo geslo in na internetu preverimo, katere podatke televizija zbira in kako je poskrbljeno zanje.

Vdori v pametne televizije so sicer redki, niso pa nezaslišani. Prav tako jih lahko napadejo virusi ali hekerji kar prek prizemnega signala. Še vedno pa je najvarnejša televizija, ki ni povezana v internet. Kar sicer velja za vse naprave.