Novosti iz Appla

Matej Huš

26. mar 2019 ob 17:33:11

Včeraj je Apple organiziral svoj veliki dogodek, na katerem so predstavili številne novosti. Rdeča nit prireditve je bližajoča transformacija Apple iz podjetja, ki proizvaja izdelke in prodaja storitve, v medijskega velikana. Apple se resno spogleduje z medijsko, finančno in še kakšno industrijo.

Medtem ko ima Netflix svojo storitev, Amazon pa ponuja Prime, bo Apple sedaj začel tržiti Apple TV+. To bo plačljivi portal, kjer bo Apple ponujal lastno produkcijo, denimo televizijske oddaje in filme. Apple TV+ pride jeseni in bo verjetno na voljo kot kanal na siceršnji Apple TV. Na novem kanalu bodo na primer dokumentarna serija o Oprah, serija See o svetu, v katerem so po apokaliptičnem dogodku vsi oslepeli, The Morning Show z Reese Witherspoon, Jennifer Aniston in Stevom Carellom itd. Apple je dejal, da bo letno za vsebino namenil milijardo dolarjev, kar je ogromno - za vse, razen za Apple. Podjetje se pač pridružuje popularnosti pretočnih vsebin, saj za letos svoje storitve pripravljajo tudi Disney, WarnerMedia in drugi (npr. NBCUniversal).

Apple News+ je druga zanimiva novost, ki predstavlja prenovo Applove aplikacije za novice. Za mesečno naročnino 10 dolarjev bo na voljo več kot 300 naročnin na revije (oziroma vsebine iz njih). Od ostalih podobnih storitev jo razlikuje predvsem izbran nabor vsebin, ki jih skrbno izberejo lastni Applovi uredniki, pravi Apple. Prihaja še Apple Card, ki bo kreditna kartica, izdana v sodelovanju z Goldman Sachsom. Na voljo bo v aplikaciji Wallet na vseh napravah z iOS in seveda ne bo fizična plastična kartica. V osnovni bo digitalna, kdor pa bo želel plačati kje, koder Apple Pay ni podprt, bo lahko uporabil fizično titanovo kartico brez imena. Z nakupom bodo potrošniki dobili nekaj denarja (1-3 odstotka, odvisno od izdelka) vrnjenega v Wallet.

Zadnja novost je Apple Arcade, ki bo storitev za igranje iger. S plačljivo naročnino bomo dobili dostop do več kot 100 novih iger, ki jih bomo lahko igrali v več kot 150 državah. Na voljo bo jeseni, delovala pa bo na namiznih računalnikih, prenosnih telefonih in Apple TV. Številne igre bodo ekskluzivne in na voljo le na Applovi platformi.