V EU premikanje urinih kazalcev še vsaj do leta 2021

Matej Huš

4. mar 2019 ob 19:58:21

Po lanski internetni anketi, ki jo je o prehajanju z zimskega na poletni čas in nazaj izvedla Evropska komisija, je kmalu postalo jasno, da se bo prestavljanje ure poslovilo, ker je tako želela velika večina sodelujočih. Evropska komisija je septembra predlagala, da bi letos marca še zadnjikrat prestavili ure na poletni čas, kjer bi države bodisi ostale bodisi jeseni trajno prešle na zimski čas. Tako hitro vendarle ne bo šlo, saj bomo ure premikali do leta 2021, so danes izglasovali v Odboru Evropskega parlamenta za promet in turizem.

S 23 glasovi za in 11 proti so poslanci sprejeli resolucijo, po kateri bomo zadnjikrat ure na poletni čas prestavili v nedeljo, 28. marca 2021. Evropski parlament in tudi države članice so namreč menili, da bi bila hitrejša ukinitev premikanja ure moteča. Države bodo potem same odločile, ali bodo oktobra 2021 prešle nazaj na zimski čas in tam trajno ostale, ali pa bi jim ustrezal poletni čas skozi vso leto. Člani Odbora so države tudi pozvali, da se odločijo koordinirano. V ta namen bodo uvedli tudi poseben koordinacijski mehanizem. Odločitev mora potrditi še cel Parlament na plenarni seji, potem pa jo morajo potrditi še članice v Svetu Evropske unije. Šele potem bo pravno zavezujoča.

Ponovimo - če bi v Sloveniji obdržali zimski čas, bi pozimi sonce vzhajalo med 7.20 in 7.50, zahajalo pa med 16.10 in 17.00. Poleti bi imeli sonce nad obzorjem najbolj zgodaj že ob 4.15 in najdlje do 19.50. Če bi ostali na poletnem času, bi se vsi navedeni dogodki zgodili uro pozneje po lokalnem času.