Nemški mediji: večina Evropejcev za celoletni poletni čas

Matej Huš

29. avg 2018 ob 22:05:29

Sredi meseca se je zaključila velika spletna anketa, v kateri je Evropska komisija državljane spraševala, ali si želijo spremembe na področju poletnega časa in s tem povezanega premikanja ur dvakrat letno. Iz Bruslja za zdaj uradno sporočajo le, da je sodelovalo 4,6 milijona ljudi in da bodo v prihodnjih tednih sporočili rezultate. Po neuradnih podatkih nemških medijev naj bi 80 odstotkov sodelujočih Evropejcev podprlo ukinitev premikanja kazalcev ur. Čeprav je bila anketa povsem neobvezujoča in zgolj posvetovalne narave, je pričakovati, da bo pomembno vplivala na ureditev tega vprašanja v prihodnosti. Proučitev direktive, po kateri se trenutno ureja čas v EU, je od Komisije zahteval parlament, k čemur je pripomogla finska peticija za ukinitev.

V anketi so bile tri možnosti: ohranitev trenutnega režima, ukinitev premikanja in celoletni zimski čas (v primerjavi s trenutno ureditvijo poleti uro svetlejša jutra in temnejši večeri) ali ukinitev premikanja in celoletni poletni čas (pozimi temnejša jutra in svetlejši večeri). Po neuradnih podatkih se je večina sodelujočih izrekla za celoletni poletni čas, ki bi de facto prestavil celotno Evropo pozimi uro naprej. Ob tem poudarimo, da Evropska komisija zavoljo delovanja enotnega trga zahteva le, da je morebitno prestavljanje ur usklajeno po celotni EU. Še vedno pa so države članice suverene pri določanju časovnega pasu, če bi na primer Španija želela nehati vztrajati v povsem neprimernem srednjeevropskem času in bi se pridružila Portugalski v zahodnoevropskem ali kaj podobnega.

Večina sodelujočih v anketi je bila iz Nemčije (tri milijone oziroma 65 odstotkov), kar seveda ni presenetljivo, saj gre za članico z največ prebivalci in ker je bilo v Nemčiji anketi namenjenega res veliko medijskega prostora. Vseeno je z 1,6 milijona ostalih udeležencev to največja anketa, ki jo je Evropska komisija doslej izvedla. Tiskovna predstavnica Evropske komisije je dejala, da bo evropska komisarka Violeta Bulc najprej o rezultatih obvestila ostale komisarje, potem pa bo Komisija obvestila Parlament in začela naslednje korake.