Mehika želi odpraviti poletni čas

Matej Huš

10. jul 2022 ob 17:38:03

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, ki je že dlje časa glasen kritik poletnega časa, je v kongres poslal zakonski predlog, ki bi to prakso v državi tudi odpravil. V Mehiki se poletni čas uporablja od leta 1996, da bi imeli čim bolj podobno časovno ureditev kakor najpomembnejši gospodarski partner ZDA. Tudi zato novi zakonski predlog uvaja izjemo za mesta ob severni meji, kjer bi poletni čas ostal.

Ministrica za energetiko Rocío Nahle je dejala, da so raziskave pokazale večinsko nenaklonjenost prebivalstva poletnemu času. Ker so energetski prihranki zanemarljivi, ga želijo odpraviti, je sklenila. Minister za zdravstvo Jorge Alcocer pa je ob tem dejal, da se mora Mehika vrniti k "Božjemu času", saj da premikanje ure škoduje zdravju.

Če bo zakon sprejet, bodo Mehičani zadnjikrat ure prestavili letos 30. oktobra, ko bodo prešli na zimski čas. Sprememba bo pomenila, da bo Mehika večinoma dve uri za vzhodno obalo ZDA, medtem ko je sedaj poleti eno uro, pozimi pa dve. V ZDA so marca letos v zgornjem domu kongresa izglasovali celo stalni poletni čas, a predlog ni dobil podpore v spodnjem domu. Ekonomisti v Mehiki pa opozarjajo, da bi sprememba lahko negativno vplivala na gospodarstvo, ker bodo ameriški trgi dve uri pred mehiškimi. Prav tako se bodo mehiške restavracije in podobne storitve morda zapirale prej, saj zaradi varnosti Mehičani po sončnem zahodu neradi hodijo po mestih. Z ukinitvijo poletnega časa bodo poletni sončni vzhodi v Mehiki po lokalni uri zgodnejši, zahodi prav tako.

Ob poletnem solsticiju sonce v mehiški prestolnici vzide ob 7.05 in zaide ob 20.18. Brez poletnega časa bi se ta čas prestavil na 6.05-19.18. Konec decembra je po zimskem času v prestolnici sonce nad obzorjem od 7. do 18. ure. Mehika je precej južneje od ZDA in še bolj od Evrope, zato so razlike med dolžino dneva pozimi in poleti precej manjše. V Sloveniji bi brez poletnega časa sonce poleti vzšlo ob 4.11 in zašlo ob 19.57. Zaradi premika ure se vse zgodi uro pozneje (5.11-20.57).