YouTube glavni vir širjenja prepričanja o ploščati Zemlji

Matej Huš

18. feb 2019 ob 22:55:17

Ključni dejavnik, ki je poskrbel za povečanje števila ljudi, ki verjamejo v teorijo ploščate Zemlje (flat earth), je YouTube. Asheley Landrum s Tehniške univerze v Teksasu je na konferenci predstavila rezultate raziskave, ki potrjuje, da internet in zlasti YouTube katalizirajo zadnji porast števila zagovornikov teorije ploščate Zemlje.

Landruma, ki na univerzi predava in raziskuje poljudno komunikacijo o znanosti, se zadnje časa ukvarja z vprašanjem, kako naše kulturne vrednote vplivajo na naše razumevanje znanosti. Pritegnil jo je fenomen ploščate Zemlje, ki je v zadnjih petih eksplodiral. Raziskovala je, od kod ljudem informacije in kaj jih je prepričalo v to teorijo. Ugotovila je, da je velika večina temu mnenju začela pritrjevati po ogledu posnetkov na YouTubu, pred tem pa ni verjela v ploščato Zemljo. Večina teh ljudi je gledala tudi videoposnetke o ostalih teorijah zarot, denimo o 11. septembru, o poletu na Luno itd. Rednim gledalcem posnetkov o teorijah zarot namreč YouTubovi algoritmi prikazujejo še več podobnih posnetkov.

YouTube ima pač eno samo nalogo - poskrbeti, da ima čim več obiskovalcev čim dlje, zato algoritmi ljudem strežejo posnetke, ki bodo glede na poznavanje uporabnika poskrbele za kar najdaljši obisk. Landruma pravi, da YouTube sicer ne dela nič izrazito napačnega, da pa bi lahko vseeno malo poskrbel, da bi njegovi algoritmi prikazovali več pravilnih informacij. Na YouTubu je veliko zelo koristne izobraževalne vsebine in zelo veliko neumnostih in neresnic - če začnemo gledati ene ali druge, nam bo YouTube serviral še več enakega.

Ob tem Landrumova dodaja, da prepričanje o ploščati Zemlji sicer ni nujno škodljivo, a ga običajno spremlja nezaupanje v inštitucije in avtoriteto na sploh. Kritično razmišljanje in dvom sta zaželena, a vseeno je treba uravnotežiti oba ekstrema - brezpogojno vero v vse in dvom o vsem.

V resnici zato naslovna zgodba ni ploščata Zemlja, temveč problem algoritmov na internetu. Ta je oblikovan tako, da nas čedalje bolj zapira v milne mehurčke, kjer smo izpostavljeni zgolj vsebinam, ki se skladajo z našimi prepričanji. To je zelo slabo, saj smo ljudje že po naravi izjemno skeptični do informacij, ki ne potrjujejo naših prepričanj, in preveč popustljivi do informacij, ki se skladajo z našimi nazori. Ploščata Zemlja je primer, ki ga zlahka razkrinkamo. Obstaja pa kopica manipulacij ali pa samo enostranskih mnenj, ki jih je teže enostavno zavreči. Dandanes smo ljudje izpostavljeni drugačnim mnenjem (ne gledamo več istih poročil), kar se pozna tudi pri razdvojenosti in polarizaciji na vseh področjih.