YouTube še malce zaostril boj proti blokiranju oglasov

Matej Huš

17. apr 2024 ob 07:59:47

Google že dobro leto bije boj proti blokiranju oglasov na YouTubu, kar so pred tem tiho tolerirali vrsto let. Po različnih načinih, ki omejujejo blokiranje v brskalnikih, so sedaj na vrsti zunanje aplikacije za ogled videoposnetkov na mobilnih napravah. Sporočili so, da bodo začeli striktno preganjati aplikacije, ki ne spoštujejo pravil uporabe (Terms of Service). Trn v peti so seveda aplikacije, ki odstranijo oglase.

Mobilni odjemalec za YouTube ni bil nikoli zares uporabnikom prijazen, saj prikazuje oglase pred posnetki in med njimi, hkrati pa deluje le ob vključenem zaslonu. V ozadju predajanje ni mogoče, kar ni tehnični problem, temveč komercialna odločitev. Google promovira plačljivo verzijo YouTube Premium, ki teh omejitev nima. Zato so uporabniki često posegali po alternativah, kakršna je na primer NewPipe.

Google bo sedaj omejil dostop do svojega API za tretje aplikacije, ki ne prikazujejo oglasov. Ob njihovi uporabi lahko opazimo zatikanje ali pa se vsebina sploh ne bo predvajala. Na aplikacije, ki ne uporabljajo YouTubovega API, denimo AdGuard, sprememba ne bo vplivala. V to skupino sodi tudi NewPipe, ki takisto ne uporablja YouTubovega API.