Googlovi mehurčki vztrajajo tudi, če se odjavimo

Matej Huš

4. dec 2018 ob 18:31:32

Ko je na ameriških predsedniških volitvah pred šestimi leti vnovič zmagal Barrack Obama, se je prvikrat začelo resneje govoriti o internetnem mehurčku mnenj, v katerega smo zaprti. Pred razmahom internet so bili ljudje izpostavljeni približno enakim informacijam. Resda so brali različne časnike, a je bilo variacije manj kot danes. Danes lahko na internetu najdemo točno to, v kar verjamemo, ne glede na resničnost ali objektivnost, kar ni nikjer bolj pereče kakor pri političnih temah, kjer ni enostavnih pravilnih odgovorov in resnic. Problem so moderni iskalniki, ki nas zapirajo v mehurčke informacij, v katere že tako ali tako verjamemo, kar dodatno polarizira javnost.

Ni dvoma, da je javnost danes bolj polarizirana kakor pred desetletji. Manj ljudi se identificira s sredino, več je ekstremno desnih ali levih. Ni še povsem jasno, ali so internet in družbeni mediji resnično razlog za to, je pa jasno, da interneta ne vidimo vsi enako. Raziskava, ki jo je sicer izvedel Googlov konkurent DuckDuckGo, je ponovno potrdila obstoj mehurčkov.

Izvedli so preizkus in ljudem na različnih koncih ZDA naročili, naj ob istem času iščejo "gun control", "immigration" in "vaccinations", torej tri termine, ki močno polarizirajo. Iskanje so ponovili tako prijavljeni v Google kakor v zasebnostnem načinu brez piškotkov in prijave. Pričakovali bi, da bodo rezultati v slednjem primeru enaki ali vsaj podobni. Izkazalo se je, da so ljudje dobili zelo različne zadetke. Raziskava je pokazala, da tudi uporaba zasebnostnega načina tega ne prepreči. Razlikoval se ni zgolj vrstni red, temveč so ljudje videli različne zadetke. Še občutnejše so bile razlike na zavihkih Novice in Videoposnetki, kjer so bili zadetki često povsem drugačni. Nekateri pa sploh niso videli okvirčkov za Novice in Videoposnetke, temveč so morali zavihka ročno odpreti.

Vse to pomeni, da kar najdemo na Googlu, ni enako za vse ljudi. Čeprav vemo, da so zadetki različni med državami, nova raziskava kaže, da so razlike velikanske tudi v isti državi. In da nam Google sledi (morda ne konkretno nam, temveč širšemu območju, ki ga ugane iz IP-naslova), zato nam prikazuje prilagojene rezultate, ki nam bodo všeč. Enak problem imajo tudi družbena omrežja.