YouTubovi algoritmi ne povzročajo radikalizacije gledalcev

Matej Huš

4. avg 2021 ob 20:52:30

V PNAS so objavili rezultate zanimive raziskave, v kateri so proučevali, ali spremljanje vsebin na YouTube, zlasti z ozirom na algoritemske predloge za nadaljnje oglede, povzroča radikalizacijo političnih prepričanj posameznikov. Analizirali so 300.000 obiskovalcev, ki so si v letih 2016-2019 ogledali 21 milijonov videoposnetkov. Rezultati ne potrjujejo hipoteze, da bi uporaba platforme YouTube prispevala k radikalizaciji svetovnih nazorov gledalcev.

Vprašanje je v času algoritemskih predlogov zelo aktualno. Ogled le nekaj posnetkov s podobno tematiko namreč pošteno spremeni predloge za nadaljnje oglede, zato bi se lahko upravičeno vprašali, kako to vpliva na stališča posameznikov. Ugotovili so, da je možno posameznike razvrstiti v sorazmerno dobro definirane skupine glede na politično prepričanje: skrajno leva, levosredinska, centristična, desnosredinska in skrajno desna. K temu so dodali še kategorijo anti-woke, ki ni strogo politična, a so jo opredelili kot nasprotovanje progresivnim gibanjem za družbeno pravičnost, in se do neke mere prekriva z desnim delom spektra, a ne povsem. Njihovi gledalci so v največji meri gledali desne vsebine.

Pri analizi so se omejili na slabih tisoč kanalov, ki so jih lahko jasno uvrstili v eno izmed navedenih skupin - predstavljali so okrog 3,3 odstotka vseh ogledov. Najprej so ugotovili, da je največja skupina obiskovalcev levosredinskega nazora in predstavlja približno polovico vseh obiskovalcev. Po velikosti sledijo centristična skupina, desnosredinska in skrajno desna prepričanja. Skrajno levih obiskovalcev in ogledov je bilo tako malo, da jih ni bilo možno ločiti od statističnega šuma.

Ključni rezultat raziskave je, da YouTube ni prispeval k radikalizaciji. To so utemeljili z dejstvom, da je skrajno leva skupina ostajala pod mejo zaznave, skrajno desna skupina pa stabilno številčna (in majhna). Ogledi skrajnodesnih vsebin so največkrat izvirali z drugih strani (referral) in ne kot posledica predlogov YouTubovih algoritmov. Medtem ko so bila politična stališča obiskovalcev sorazmerno stabilna, se je zlagoma povečeval angažma, torej čas, ki so ga uporabniki prebili na platformi. To je ustrezalo siceršnjemu povečevanju uporabe YouTuba, ki ga ljudje čedalje bolj uporabljajo namesto televizije, zato te rasti ni možno pripisati večjemu političnemu udejstvovanju. Čas na platformi oziroma število ogledov se je najbolj, torej nad bazno linijo, povečalo v skupinah anti-woke in skrajno desni, čeprav števila gledalcev nista povečali.

Ni dokazov, da bi YouTubovi algoritmi povečevali radikalizacijo.