Britanski poslanci: Facebook in njegovo vodstvo so digitalni gangsterji

Dare Hriberšek

19. feb 2019 ob 02:48:37

Komisija spodnjega doma britanskega parlamenta je s 108 strani dolgim poročilom končala 18 mesečno delo, v katerem je preiskovala dezinformacije in lažne novice. V središču preiskave sta bila seveda Facebook in njegovo vodstvo, ki ju poročilo gladko poimenuje digitalni gangsterji, saj naj bi načrtno kršili zakonodajo glede konkurence in zasebnosti, poslanci pa urgentno zahtevajo zakonsko ureditev področja.

Poročilo obtožuje Marka Zuckerberga, soustanovitelja in izvršnega direktorja, nespoštovanja parlamenta, potem ko je ta trikrat zavrnil povabilo na pričanje, namesto tega pa poslal uslužbence nižjega ranga, ki na nekatera vprašanja poslancev niso mogli odgovoriti. Dalje ugotavljajo, da je britanska volilna zakonodaja zastarela in nepripravljena na vmešavanje zunanjih dejavnikov, pri čemer izpostavljajo Rusijo, ki da želi diskreditirati demokracijo. Zato pozivajo vlado, naj sproži neodvisno preiskavo o takih vplivih na referendum o neodvisnosti Škotske leta 2014, na referendum o Brexitu leta 2016 in na lanske parlamentarne volitve.

Poročilo se dotakne tudi afere Cambridge Analytica, za katero ugotavlja, da se ne bi zgodila, če bi Facebook spoštoval zaveze, ki jih je leta 2011 dal ameriški Zvezni komisiji za trgovino (FTC). Podjetje je zato obtoženo, da med zasebnostnimi pravicami svojih uporabnikov in dobičkom svojih lastnikov, še vedno prioritizira slednjega, morebitne incidente povezane s podatki uporabnikov, pa skrbno prikriva, razen, če ti slučajno zaidejo v javnost.

Zadnji sklop obtožb se nanaša na Facebookovo domnevno zlorabljanje svojega tržnega položaja, s katerim izriva konkurente, ki ogrožajo poslovanje njegovih družb. Pri tem so se poslanci naslonili na zaplenjene dokumente podjetja Six4Three. V njih je namreč popisano, kako je Facebook nekaterim zunanjim razvijalcem po letu 2015 z nadgradnjo zaprl dostop do svojih podatkov, nato pa s pomočjo bele liste in APIja Find Friend, prijateljskim družbam omogočil dostop do podatkov prijateljev njihovih uporabnikov. Ključno pri tem je, da še vedno ni jasno ali so zato sploh imeli njihovo privoljenje. Dalje je Facebook prek VPN aplikacije Onavo vse od leta 2013 spremljal podatke o namestitvah in pogostosti uporabe aplikacij na iPhonih, s čimer so lahko vnaprej prepoznali morebitno konkurenco in taka podjetja nato običajno prevzeli.

Poslanci zaradi vsega tega zahtevajo, da se za podjetja kot je Facebook vzpostavi nadzor, obenem pa naj bi sodila v popolnoma novo kategorijo, nekje v vmesni prostor med upravljavci platform in založniki, saj se po njihovem mnenju prepogosto skrivajo za podmeno, da ne morejo regulirati vsebin, ki jih nalagajo uporabniki.

Na poročilo se je že odzval britansi predstavnik Facebooka Karim Palant, ki je izrazil zadovoljstvo, da so lahko v tolikšni meri prispevali k poročilu komisije. Obenem pa opozoril, da so v podjetju že zaostrili pogoje političnega oglaševanja, za katerega je sedaj potrebno priskrbeti dokazila o plačniku, oglas in podatki pa so nato na voljo v javnem arhivu še naslednjih sedem let. Dodal je še, da se tudi sami zavzemajo za ureditev zasebnosti in da glede tega niso več povsem enako podjetje, kot so bili pred letom dni.