Britanci zvito zasegli Facebookovo dokumentacijo

Dare Hriberšek

26. nov 2018 ob 14:48:22

Boj političnih predstavnikov posameznih držav proti globalnim tehnološkim podjetjem včasih spominja na neenak spopad Davida in Goljata. Politiki imajo pogosto premalo znanja, da bi razumeli vse razsežnosti fenomena, ki ga obravnavajo, še pogosteje pa v rokah nimajo pravega vzvoda, s katerim bi lahko vodstva nadnacionalnih podjetij učinkovito poklicali na odgovornost.

No, Britanci so se kot kaže odločili, da so suverena država.

Njihov parlament je posegel po sicer redko uporabljenem sredstvu, da je ameriškemu poslovnežu zasegel paket Facebookovih internih dokumentov, povezanih s primerom Cambridge Analytica. Kot pišejo britanski mediji, naj bi se v dokumentih nahajala pomembna razkritja glede sprejemanja odločitev v vrhu Facebooka glede te afere.

Zaseg je zahteval Damian Collins, vodja parlamentarne komisije za kulturo, medije in šport, potem ko je pričanje pred tem telesom in predstavniki parlamentov nekaterih drugih držav nedavno zavrnil Mark Zuckerberg. Collins je izkoristil trenutek, ko se je v Veliki Britaniji mudil ustanovitelj podjetja Six4Three, ki je trenutno v sodnem sporu s Facebookom. Poslovnež je imel namreč pri sebi sveženj dokumentacije, ki jo je njegova družba pridobila med potekom pravde na višjem sodišču v Kaliforniji.

Parlament je v njegov hotel poslal oboroženega stražnika, ki je prišleku dal dvourni rok za izročitev dokumentacije, ko je ta predajo sprva zavrnil, so mu zagrozili še s denarno kaznijo in celo zaporom.

Dokumentacija sicer vsebuje korespondenco med visokimi uradniki Facebooka, med njimi tudi Zuckerberga. V poštni izmenjavi se menda nahaja tudi precej natančen opis, kaj so vrhovni pri Facebooku v resnici vedeli o svoji politiki glede zasebnosti. Six4Three namreč pred sodiščem zatrjuje, da je Facebook v svojih pravilih namenoma ustvaril pravne vrzeli, ki so tretjim osebam omogočale izrabo podatkov milijonov njihovih uporabnikov. V primeru Cambridge Analytice je denimo šlo za 87 milijonov uporabnikov.

Na zaseg so se že odzvali tudi pri Facebooku, in sicer z besedami, da je zasežena dokumentacija pod zaščito kalifornijskega višjega sodišča, zaradi česar mora ta ostati tajna. Parlamentarno komisijo so zato pozvali, da dokumentov ne pregleda in da jih čimprej vrne lastniku oz. predstavnikom Facebooka.

Ian Lucas, eden od britanskih poslancev se je na slednje že odzval z besedami: "Too late".