Preobrat: Direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu gre na glasovanje V EP

Dare Hriberšek

15. feb 2019 ob 09:16:23

Pred skoraj mesecem dni je zakonodajni postopek Evropskega parlamenta (EP), v katerem so poslanci z novo direktivo želeli urediti avtorske pravice na spletu, nenadoma zastal. Največ zaradi umika podpore nekaterih držav, med njimi je bila tudi Slovenija, ki v omiljenih določbah zlasti 11. in 13. člena, niso več videle prvotnega smisla, zaradi katerega se je vse skupaj začelo.

Ves ta čas so za zaprtimi vrati potekala pogajanja in ta teden je prišlo do preobrata, za katerega sta z dogovorom poskrbeli Nemčija in Francija. Kaj natanko so se poslanci dogovorili, za zdaj še ni znano, je pa nekaj poudarkov na svojem blogu objavila znana nasprotnica direktive, Julia Reda. Na kratko: ključne sporne določbe ostajajo. 11. člen bo tako avtorjem omogočil zahtevanje plačila za objavo njihovih avtorskih vsebin, če bo povezava do njih vsebovala tudi povzetek vsebine, razen če ta povzetek ne bo "zares kratek". Kako bodo sodišča razumela in odmerjala to kratkost, za zdaj ne ve nihče, najverjetneje bo potrebno počakati na prakso.

13. člen pa bo velikim komercialnim platformam naložil, da si morajo prizadevati, da bodo njihove vsebine, tudi take, ki jih nalagajo uporabniki, avtorsko čiste. To pomeni tudi preventivno vnaprejšnje kupovanje potrebnih licenc. Vse spletne strani (razen čisto novih in zelo majhnih), pa bodo morale napraviti vse v svoji moči, da preprečijo nalaganje nelegalnih vsebin. Sicer bodo upravljavci odgovarjali, kot da so jih naložili sami. Kar večinoma pomeni vzpostavitev filtrov. Ti bodo najverjetneje pomenili precejšen strošek, njihova zanesljivost pa bo vsaj še nekaj časa vprašljiva. Tako pravijo izkušnje.

O usklajenem predlogu direktive bo predvidoma v nekaj tednih na plenarni seji glasoval Evropski Parlament, nato pa splet morda ne bo več povsem tak, kot smo ga poznali od njegovega začetka do danes.