Konec direktive EU o avtorskih pravicah?

Dare Hriberšek

19. jan 2019 ob 21:36:51

Vse kaže, da je kontroverzna Direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu vsaj začasno izgubila politično podporo. Skupina enajstih držav, med njimi je tudi Slovenija, je v petek namreč napovedala, da ne podpira besedila direktive, ki ga je pripravila Romunija, trenutno predsedujoča Svetu EU. V ponedeljek bi morala potekati še zadnja pogajanja o končnem besedilu predpisa, a brez podpore tako ključnih držav to nima smisla, zato so pogajanja odpovedali. Večina držav je podporo umaknila zato, ker menijo, da bi sprejem prizadel predvsem uporabnike, na drugi strani pa vsebina zdaj predlaganih 11. in 13. členov ne bo več v zadostni meri zaščitila avtorjev na spletu.

Spomnimo, prvi je upravljavcem spletnih platform naložil obveznost, da za uporabo tujih vsebin poravnajo določeno denarno nadomestilo. 13. člen pa je spletnim platformam predpisal odgovornost za objavljene vsebine, tudi tiste, ki jih naložijo uporabniki, zaradi česar bi morali vzpostaviti pametno filtriranje, ki bo samodejno prepoznavalo avtorsko zaščitene vsebine. Oba člena sta se v dosedanjih razpravah v EP dejansko precej omilila.

Kot je tvitnila Julija Reda, poslanka iz vrst nemške Piratske stranke, ki neformalno načeluje političnim nasprotnikom direktive, to še ne pomeni, da direktiva ne bo sprejeta, pomeni pa, da bo njen sprejem precej bolj otežen. Romunija bo imela še eno priložnost, da z novim predlogom znova osvoji zadostno podporo, a nasprotniki obenem postajajo vse glasnejši. Google je tako nedavno objavil posnetke zaslona, ki s kančkom pretiravanja prikazujejo, kako naj bi bile videti rezultati iskalnih poizvedb po novicah, če bi bil 11. člen dejansko sprejet.