Poslanci EP o avtorstvu v digitalni dobi znova septembra

Dare Hriberšek

5. jul 2018 ob 14:09:09

Poslanci Evropskega parlamenta so danes proceduralno zavrnili predlog direktive o avtorskih pravicah, ki ga je junija pripravil Odbor za pravne zadeve EP(JURI). Proti je bilo 318 poslancev, za 278, 31 pa se jih je vzdržalo. To pomeni, da se predlog vrača nazaj v razpravo. Slednja, morebitna dopolnila in vnovično glasovanje bo tako na sporedu septembrske seje EP.

Kot je znano, je predlog razdelil staro celino, zlasti sta v javnosti negativno odmevala 11. in 13. člen direktive. Direktiva, taka, kot je predlagana, bi namreč močno spremenila spletni eksosistem, kot ga poznamo. Uvajanje plačil za objavljanje povezav bi namreč močno prizadelo manjše ponudnike spletnih vsebin. Enako tudi obvezno vnaprejšnje strojno filtriranje objav, podkrepljeno tudi z odgovornostjo upravljavca spletne strani pred sodiščem, s čimer naj bi preprečili bodoče neupravičene objave avtorskih del.

Poročevalec v zadevi, Axel Voss iz ljudske stranke, je po glasovanju povedal: “Obžalujem, da večina poslancev ni sprejela stališč Odbora za pravne zadeve, ampak, to je del demokratičnega procesa. Do septembra bomo poslušali ustrezno odgovoriti na vprašanja, ki ustvarjajo zadržke pri nekaterih, da bi avtorska razmerja vendarle pripeljali na raven sodobnega digitalnega okolja."

In kako so glasovali naši evroposlanci? Za predlog direktive je bil samo Franci Bogovič iz SLS/ELS. Preostala sedmerica -Lojze Peterle (NSi/ELS), Ivo Vajgl (DeSUS/ALDE, Tanja Fajon (SD/S&D), Romana Tomc (SDS/ELS), Milan Zver (SDS/ELS), Patricija Šulin (SDS/ELS) in Igor Šoltes (LIŠ/Zeleni) - pa je glasovala proti predlogu.