EP podprl predlog direktive o avtorskih pravicah

Dare Hriberšek

12. sep 2018 ob 17:57:06

Evropski poslanci so potrdili predlog kontroverzne direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu. Za je na seji Evropskega parlamenta (EP) v Strasbourgu glasovalo 438 poslancev, 226 jih je bilo proti. Glavni promotor predlagane direktive in njen glavni poročevalec v EP, Axel Voss, je bil po glasovanju navdušen, rezultat je označil kot "dober znak za kreativno industrijo v Evropi."

Poslanci so danes glasovali o približno 200 spremembah julija zavrnjene direktive, pri čemer sta bila zopet v ospredju njena 11. in 13. člen. Prvi nalaga upravljavcem spletnih platform, da za uporabo tujih vsebin poravnajo določeno denarno nadomestilo, a so ga v razpravi nekoliko omilili, tako da je iz plačevanja izločeno objavljanje povezav do posameznih novic, prav tako bodo povezave smele vsebovati tudi enake besede, kot originalni vir. Bodo pa določbe veljale za objavljanje t. i. snippets, torej kratkih povzetkov, običajno vidnih poleg povezave. Med sprejetimi novostmi je tudi ta, da bodo plačevanja opravičene male in mikro novičarske platforme. Gre za t. i. "link tax", ki sta ga med državami članicami pred leti uvedli Nemčija in Španija in, ki za avtorje ni obrodil posebnih sadov, je pa po njegovem sprejetju propadlo kar nekaj manjših novičarskih startupov.

Na drugi strani pa 13. člen nalaga spletnim platformam odgovornost za objavljene vsebine, tudi tiste, ki jih naložijo uporabniki, zaradi česar bodo morali vzpostaviti pametno filtriranje, ki bo samodejno prepoznavalo avtorsko zaščitene vsebine. Tudi ta člen so poslanci nekoliko razredčili; veljal bo samo za spletne strani, ki vsebujejo velike količine tujih vsebin in jih obenem tudi promovirajo. Čeprav končnega besedila še ni, so predstavniki EP zagotovili, da določba ne bo prepovedovala nekaterih običajnih in zakonitih načinov uporabe, kot so spletni memi, gifi, parodije, citati in podobno.

Evropski parlament je tako pripravil svoja stališča, ki jih bo zastopal v nadaljevanju zakonodajnega procesa, v nekakšnem trialogu med Evropskim Svetom, Evropsko komisijo in državami članicami. To bo najverjetneje trajalo še nekaj mesecev, EP pa bo moral na koncu, predvidoma prihodnje leto, plenarno glasovati še o končnem besedilu direktive.

Slovenski evroposlanci so glasovali za predlagano besedilo, razen Tanje Fajon in Igorja Šoltesa, ki sta bila proti ter Milana Zvera, ki ni glasoval.