Amazonovega močno subvencioniranega sedeža v New Yorku ne bo

Matej Huš

14. feb 2019 ob 21:53:29

Amazon si je premislil in novega sedeža ne bo zgradil v Long Island Cityju blizu New Yorka, kakor so napovedali novembra. Da novega sedeža ne bo, se je začelo govoriti v začetku tega leta, ko je postalo jasno, da newyorški politiki nove investicije ne podpirajo. Amazon je danes tudi uradno potrdil, da ga v New York ne bo.

Amazon se je pred dvema letoma odločil, da bo zgradil svoj drugi sedež. Iskanja lokacije se je lotil precej inovativno, saj je mesta in lokalne oblasti pozval k oddaji ponudb, kaj lahko podjetju ponudijo. Med 238 mesti je nato izbral 20 finalistov, ki so lahko še izboljšali svoje ponudbe (med seboj si jih seveda niso kazali), a na koncu se je Amazon odločil, da drugega sedeža ne bo, temveč bodo odprli dve veliki regionalni pisarni - eno v New Yorku in drugo v Virginiji blizu Washingtona.

Toda v New Yorku vsi niso bili navdušeni nad Amazonovim prihodom. Medtem ko so ankete kazale, da 70 odstotkov prebivalcev podpira prihod podjetja, so bili lokalni in državni politiki precej manj navdušeni. Amazonu je bilo obljubljenih tri milijarde dolarjev subvencije, da bi sedež zgradil v New Yorku, zaradi česar številni politiki niso več podpirali prihoda. Guverner in župan sta bila med redkimi podporniki. Ob tem ne smemo pozabiti še na druge vplive prihoda velike multinacionalke v mesto, ki se že sedaj bojuje s stanovanjsko krizo. Kot se je izkazalo v Amazonovem domu Seattlu, to nesorazmerno dvigne cene nepremičnin in mesto za stare prebivalce podraži.

Amazon se je zato odločil, da drugega sedeža ne bo ne zdaj ne pozneje. Zgradili bodo regionalno pisarno v Virginiji, za kar bodo dobili 750 milijonov dolarjev subvencij, v New Yorku pa ne.