Se bo Amazon premislil glede newyorškega sedeža?

Dare Hriberšek

9. feb 2019 ob 20:21:44

Potem, ko se je vodstvo Amazona novembra odločilo, da bo svoji predstavništvi na vzhodni obali ZDA vzpostavilo v Queensu v New Yorku in v Arlingtonu v Virginiji, je glede prve lokacije zdaj naletelo na oster odpor. Politikov, sindikatov in predvsem lokalnega prebivalstva. Ti se bojijo, da bo prihod giganta popolnoma preplavil njihovo sosesko, preobremenil javni prevoz, predvsem pa pognal cene nepremičnin v nebo in posledično pregnal dosedanje prebivalce. Nasprotnike je ujezilo tudi za tri milijarde subvencij in davčnih razbremenitev, ki jih je mestna politika obljubila Amazonu, če bo za naložbo izbral prav njihov kraj.

Največja politična zagovornika selitve v Queens sta guverner zvezne države New York Andrew Cuomo in župan Bill de Blasio, ki nasprotnikom očitata, da želijo iz pregnati investitorja, ki bo z naložbo v mesto prispeval 25.000 delovnih mest. Vsak od obeh novih sedežev bi po načrtih namreč zaposloval toliko delavcev, Amazon pa načrtuje še tretjega v Nashvillu, v Tennesseeju, a nekoliko manjšega, s 5000 zaposlenimi. Za razliko od New Yorka, so podjetje na obeh drugih lokacijah pričakali z odprtimi rokami. No, resnici na ljubo je nasprotovanje v New Yorku bolj politično, javnomnenjske ankete so namreč pokazale, da večina prebivalcev njihov prihod podpira.

Podpredsednik Amazona, Brian Huseman, je zato že namignil, da se utegnejo glede Queensa premisliti. Podjetje namreč doslej še ni kupilo nobene nepremičnine ali ustreznega zemljišča, zato bi dogovor zlahka razdrli. A predstavniki mestne opozicije so napovedan umik že označili za tiho izsiljevanje, ki naj bi utišalo nasprotnike, kar naj bi bila običajna praksa Amazona. Iz podjetja so se za zdaj odzvali s suho izjavo, da so v stiku z bodočimi sosedi, tudi z izobraževalnimi ustanovami, malimi podjetniki in predstavniki skupnosti prebivalcev, ki jim skušajo pojasniti, kakšen sosed je v resnici Amazon.