Opportunity dokončno mrtev

Matej Huš

13. feb 2019 ob 22:24:15

NASA sporoča žalostno, a pričakovano vest, da je najstarejši delujoč rover Opportunity dokončno mrtev. Rover, ki je na Mars prispel davnega leta 2004 in za več kot petdesetkrat presegel načrtovano življenjsko dobo, je utihnil lani poleti, ko se je na Marsu razbesnela nevihta. V zrak je dvignila toliko prahu, da roverjeve sončne celice niso mogle več zagotavljati energije za obratovanje. Nevihta je trajala mesece, a ko se je polegla, je bilo jasno, da je Opportunity v težkem položaju. Čeprav so ga še mesece poizkušali zbuditi, se Opportunity ni več oglasil.

Sedaj pa je NASA dokončno obupala. Thomas Zurbuchen je danes sporočil, da so misijo Opportunity označili za zaključeno. S tem je svoj konec dosegel tudi drugi izmed bratov, saj je Spirit izdihnil že leta 2010. To pa ne pomeni, da smo na Marsu brez svojega robota. Že od leta 2012 tam vozi tudi večji rover Curiosity, ki mu kaže prav dobro. Leta 2020 naj bi NASA na Mars poslala še en rover. Morda se zdi nenavadno, a 15-letna stalna robotska prisotnost na Marsu je predpogoj, sicer nepričakovan, da bi kdaj tja stopil tudi človek.

Pokopa roverja ne bo, ker je Opportunity že pod debelo plastjo prahu, pravi NASA. V svojem življenju je sicer prepotoval 45 kilometrov. Oba roverja sta korenito spremenila naše znanje o Rdečem planetu. Izkazalo se je, da planet ni bil vedno suha puščava s polarnima ledenima kapama. Roverja sta odkrila, da je nekoč po površju tekla slana voda. Mars je z različnimi posnetki in obiskanimi kraterji - več kot stotimi - spremenil iz slabo poznane Rdeče točke v našega najboljšega soseda.