Nemčija za prekinitev davčnih ugodnosti multinacionalk

Dare Hriberšek

22. okt 2018 ob 20:01:47

Nemški finančni minister Olaf Scholz je za časnik Welt am Sonntag napovedal prizadevanja za uvedbo minimalnega korporativnega davka za velika mednarodna podjetja. Na njegovem merku so zlasti tehnološki velikani digitalne dobe, kot so Amazon, Apple, Facebook, Airbnb in drugi.

Po mnenju Scholza predstavlja problem zlasti kopičenje dobičkov v t. i. davčnih oazah, torej državah z nizko ali celo ničelno stopnjo davka na dobiček. Zato bi jim Nemčija - Francija pa s predlogom soglaša - naložila plačilo lokalnih davkov glede na višino njihovega globalnega dobička, pod določeno minimalno vrednostjo pa obdavčitve ne bi smela izvajati nobena država. Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire bo zato ta teden pozval vlade držav članic, naj uvedejo davčne režime, ki bodo prisilile tehnološke velikane, da plačajo vsaj toliko davka, kot ga morajo poravnati domača podjetja.

Evropska komisija (EK) je že lani jeseni začela javni posvet o problematiki, na katerem naj bi določili enotno davčno stopnjo za tuja podjetja, ki poslujejo po državah članicah. Na podlagi tega je EK predlagala, da velika tehnološka podjetja plačajo 3 odstotni davek, če v konkretni državi služijo na podlagi podatkov o uporabnikih oz. z digitalnim oglaševanjem, ne glede na to ali so v tej državi prisotna tudi s fizičnimi poslovnimi prostori. Če bo predlog kdaj sprejet, bi to za članice EU pomenilo okoli pet milijard evrov dodatnih prihodkov.

EU pa v bitki ni osamljena, Avstralija je denimo letos spomladi uporabila poseben Zakon o preusmerjenih dobičkih (nekakšen njihov Google tax), pa Mednarodni zakon proti izogibanju davkom in istoimensko posebno delovno skupino, posledično pa v proračun nabrala dodatnih 3,2 milijardi evrov pobranih davkov. Podobno se multinacionalkam dogaja v Južni Koreji, na Novi Zelandiji in na Irskem.