Opportunity v tišini praznuje 15 let na Marsu

Dare Hriberšek

26. jan 2019 ob 21:45:13

NASIN rover Opportunity, ki se že od 10. junija več ne odziva na ukaze z Zemlje, je svojo pot začel leta 2003, ko so ga izstrelili proti Marsu, kamor je prispel pol leta pozneje, natančneje 24. januarja 2004. Njegova misija je bila sprva zamišljena v trajanju 90 Solov (marsovski dan je dobrih 40 minut daljši od našega), med njo pa naj bi po površini rdečega planeta prevozil kak kilometer poti. Kako se je končalo, vemo: Opportunity je geološke naloge opravljal vse do lanskega poletja, pri tem je napravil dobrih 45 kilometrov, nato pa ga je zajela peščena nevihta, ki je očitno izpraznila njegove akumulatorje.

A njegovo poslanstvo še ni docela pokopano, v zadnjih sedmih mesecih so ga namreč poskušali zbuditi približno 600-krat, te dni pa so predstavili nov načrt, oziroma paket ukazov, ki so jih pripravili NASINI inženirji. Ti naj bi spečega robota prisilili, da na Zemljo pošlje signal, četudi njegova notranja ura morda ne deluje več pravilno. Zamenjali bodo tudi način komunikacije z njim, za vsak slučaj, če sta morda odpovedala oba njegova radijska oddajnika. Pri tem še vedno upajo, da bodo sezonski vrtinčasti vetrovi - mimogrede, ti so znova napovedani prav za prihajajoči teden - očistili njegove solarne panele in ga povrnili v življenje.

A upanja je z vsakim dnem manj, Opportunity bo v kratkem zajela zima, ki ga bo najverjetneje še dodatno poškodovala, saj nima dovolj energije, da bi ogreval svoje komponente. NASA bo še nekaj tednov poskušala vzpostaviti komunikacijo z njim, in če bo rover ostal nem, bodo nato morali sprejeli odločitev o njegovi dokončni upokojitvi.