Ponovno nepojasnjen padec frekvence evropskega elektroenergetskega omrežja

Matej Huš

18. jan 2019 ob 20:55:12

Slabo leto po lanskem preplahu, ki ga je povzročil padec frekvence evropskega kontinentalnega elektroenergetskega omrežja, za katerega je bil tedaj odgovoren neporavnan odjem na Kosovu, so se v manjši meri ponovile težave s frekvenco. Evropsko združenje sistemskih operaterjev prenosnih omrežij (ENTSO-E) je v izjavi za javnost razkrilo, da je minuli četrtek (10. januarja) frekvenca na kontinentalnem omrežju (ki sega od Portugalske do Turčije) iz nepojasnjenih razlogov padla. Incident še vedno preiskujejo.

Iz ENTSO-E so sporočili, da so isti dan zaznali težave na povezavi med Nemčijo in Avstrijo, a neravnovesje ni bilo tako veliko, da bi lahko povzročilo upad frekvence v celotnem omrežju. Padec, ki se je zgodil ob 21. uri, sovpada s spremembami v trgovanju, torej bi lahko šlo za neusklajenost. Opaznih posledic za porabnike ni bilo, je pa seveda treba vzrok odkriti.

Frekvenca omrežja je v Evropi 50 Hz in se vzdržuje tako natančno, da lahko z njo krmilimo ure. Manjša odstopanja se pojavljajo vsakokrat, ko je poraba električne energije neusklajena s proizvodnjo, zato na sekundni skali niso nič nenavadnega. Rotirajoča rezerva generatorjev za proizvodnjo električne energije namreč predstavlja primarni način regulacije frekvence, in sicer se s spremembo frekvence vrtenja generatorjev lahko kinetična energija takoj pretoči v električno ali obratno. Večja nihanja frekvence pa niso zaželena, ker lahko vodijo do poškodb opreme in izpada proizvodnih kapacitet. V vseh dosedanjih incidentih so bila nihanja bistveno premajhna, da bi se to zgodilo, toda vseeno kažejo na neuravnovešeno porabo in proizvodnjo. Pred letom dni so bili krivci na Kosovu, kjer so porabili 113 GWh energije, ki je niso proizvedli, naročili oziroma plačali, torej so parazitirali na celotnem sistemu. To pot je bilo nihanje kratkotrajnejše, zato je razlog verjetno kakšen nesporazum.