Teksaško elektroenergetsko omrežje si trpljenje lajša s klimo

Gašper Žejn

25. jun 2021 ob 11:55:47

V Teksasu so šli od februarskega arktičnega mraza, ki je privedel na rob razpada omrežja, do poletnih razmer, ko zaradi povečane rabe energije za klimatizacijo spet prihaja do pomanjkanja rezervnih kapacitet za proizvodnjo električne energije. Poletne temperaturne razmere so bile pričakovane, ni pa bilo pričakovano, da bo toliko proizvodnih kapacitet nedosegljivih. Od 12.000 MW nedelujočih proizvodnih kapacitet je bilo približno 9600 MW oz. 80% iz termoelektrarn, od tega je bilo načrtovanih zgolj 500 MW, vse ostalo so bili nenačrtovani izpadi - okvare. Nekoliko je prispeval tudi izpad proizvodnje iz vetra, ki je bila za 1500 MW nižja od napovedane, končni rezultat pa je bil, da je omrežje delovalo z manjšo rezervo in bi v primeru povišane porabe lahko prišlo do poslabšanja razmer in podobne situacije kot se je pripetila februarja.

Operater elektroenergetskega sistema v Teksasu ERCOT je zato prebivalce pozval, da si v izogib preobremenitvi sistema termostate nastavijo na največ 25°C. Nastalo situacijo so izkoristila podjetja, ki upravljajo s t.i. upravljanjem odjema. Nekateri uporabniki so namreč prišli domov in ugotovili, da so njihovi pametni termostati zvišali nastavljeno temperaturo hlajenja za 2, s tem so klimatske naprave porabile manj energije, odjem pa se je znižal.

Marsikdo nad presenečenjem ni bil navdušen. Marsikdo je tudi ročno nazaj nastavil temperaturo na željeno. A vseeno je boljša izbira nekoliko toplejši dom kot pa ostati brez električne energije v vročinskem valu.