Ukrajinsko elektroenergetsko omrežje sinhronizirano z evropskim

Matej Huš

19. mar 2022 ob 15:46:41

Dober teden po vesti, da so se zaradi vojne postopki za vključitev Ukrajine v celinski evropski elektroenergetski sistem pospešili, je bila sinhronizacija uspešno izvedena. Evropsko omrežje operaterjev prenosnega omrežja za električno energijo (ENTSO-E) je sporočilo, da je 16. marca stekla poizkusna sinhronizacija z ukrajinskim in moldavskim elektroenergetskim sistemom. S tem operaterji prenosnih sistemov celinske Evrope podpirajo stabilnost ukrajinskega in moldavskega omrežja. Evropska komisija je dogodek pozdravila kot zgodovinski mejnik v odnosih med EU in Ukrajino.

Postopki za sinhronizacijo so se začeli leta 2017
, zato so do danes izvedli potrebne študije o izvedljivosti in varnosti ukrepa. Pospešili so se 27. februarja letos, ko je ukrajinski operater prenosnega omrežja Ukrenergo podal zahtevo za nujno sinhronizacijo omrežja. Po prvotni časovnici bi se moralo to zgoditi leta 2023, že za letos pa je bil predvidena zapustitev razširjenega ruskega sistema, ki bi mu sledilo enoletno delovanje v otočnem načinu. Ker zaradi vojne to ni izvedljivo, je ENTSO-E odobril urgentno sinhronizacijo, ko je po analizah presodil, da to ne bo vplivalo na varnost in zanesljivost evropskega sistema.

Evropski celinski sistem oskrbuje več kot 400 milijonov ljudi v 24 državah, kar obsega večino Evropske unije (razen otokov, baltskih držav in Skandinavije). Gre za največje povezano omrežje, ki zaradi svoje velikosti Evropi in bližnji okolici zagotavlja stabilnost.