Kaj se dogaja z evropskim električnim omrežjem

Matej Huš

2. mar 2018 ob 21:53:38

Na pečicah, elektronskih budilkah, mikrovalovkah in podobnih napravah, ki za merjenje časa izkoriščajo frekvenco omrežne napetosti, so se ta teden nabrale večminutne zamude, so opazili tudi naši bralci. Zaradi kombinacije visoke porabe energije in nizke proizvodnje je evropsko električno omrežje tako obremenjeno, da je frekvenca padla. V zadnjih dneh je v Evropi zaradi mraza poraba električne energije tako zrasla, da imajo pri nas uporabniki toplotnih črpalk, ki so oddaljeni od transformatorskih postaj, težave celo z izklapljanjem zaradi prenizke napetosti.

Električne naprave lahko točen čas vzdržujejo prek štirih virov - prek interneta s komunikacijo s strežniki NTP, pred radijskega signala, z GPS-signala ali prek električnega omrežja. Za uporabo strežnikov NTP je seveda nujen dostop do interneta, za GPS pa ustrezen sprejemnik. V Sloveniji je zelo močan tudi dolgovalovni signal, ki nosi točen čas iz Nemčije. Na signalu DCF77, ki prihaja iz okolice Frankfurta in ima domet 2000 kilometrov, je točen čas, kot ga merijo nemške atomske ure. S tem signalom se sinhronizirajo radijsko vodene ure, recimo tiste na železniških postajah. Najcenejša rešitev pa je uporaba frekvence omrežne napetosti, ki jo elektroenergetsko omrežje vzdržuje zelo blizu 50 Hz. Ko pečici nastavite točen čas, ta le šteje število nihajev in iz tega izračuna pretečene sekunde.

Trenutno frekvenco evropskega omrežja lahko spremljamo na švicarski strani, kjer vidimo tudi akumulirano odstopanje od univerzalnega časa (UTC), kot ga merijo neodvisne atomske ure in predstavlja uradni čas. Natančno vzdrževanje 50 Hz je pomembno zaradi več razlogov, ne samo za zagotavljanje standarda za merjenje časa. Veliki električni porabniki lahko imajo težave pri odstopanju, prenagle spremembe pa bi povzročile škodo. Frekvenca niha zaradi sprememb v ravnovesju med proizvodnjo in porabo električne energije. Ko poraba naraste, frekvenca pade, in obratno. V omrežju se akumulirana odstopanja časa aktivno odpravlja tako, da se frekvenco v primeru odstopanja načrtno cilja na 49,99 Hz ali 50,01 Hz, odvisno od smeri odstopanja. Čas omrežja načeloma nikoli ne bi smel odstopati za več kot 20 sekund; saj se tedaj frekvenca ustrezno spremeni od 50 Hz, da se razlika sčasoma skompenzira.

V zadnjih dneh pa je šlo nekaj precej narobe, saj je odstopanje preseglo 5 minut. To predstavlja problem za ure na električnih porabnikih, ki tiktakajo z omrežno napetostjo, saj vsak dan zaostanejo več minut. To je največje odstopanje v zadnjih letih, uradne razlage zanj pa še ni. Ob tem velja poudariti, da je trenutno stanje še vedno v okviru specifikacij, je pa zelo neobičajno.