ENTSO-E: Za odstopanje evropskega električnega omrežja kriva Srbija in Kosovo

Matej Huš

6. mar 2018 ob 21:20:00

Evropsko združenje sistemskih operaterjev prenosnih omrežij (ENTSO-E) je postreglo s podrobnejšo razlago, kaj se dogaja v evropskem električnem omrežju, da se je od sredine januarja nabralo skoraj šest minut akumulirane zamude. Od sredine januarja je bila povprečna frekvenca omrežja 49,996 Hz, s čimer se je pridelal opisan zaostanek. Kaj takšnega se v evropskem kontinentalnem omrežju, ki obsega celotno celinsko Evropo in Turčijo, še ni zgodilo. Razlog za upad frekvence je bila neizravnana proizvodnja in poraba električne energije v bloku SMM, ki obsega Srbijo, Črno goro in Makedonijo. Po trenutnih podatkih je Kosovo porabilo več električne energije, kot jo je proizvedlo, Srbija pa ni zagotovila uvoza ustrezne energije. Zaradi tega sta Kosovo in Srbija parazitirala na celotnem omrežju.

Zmanjkalo je 113 GWh električne energije. V ENTSO-E pojasnjujejo, da bo odpravljanje problema potekalo v dveh stopnjah. Prvi korak je odprava odstopanja frekvence v omrežju, ki še vedno v povprečju ne dosega 50 Hz. To naj bi se zgodilo še ta teden. V drugi stopnji pa bo treba nadomestili 113 GWh električne energije, ki jo je Kosovo neupravičeno porabilo. Kdo bo to storil in plačal, še ni jasno. ENTSO-E v izjavi za javnost odkrito omenja, da je odstopanje povzročil politični spor med Kosovom in Srbijo, zaradi česar prevzem energije ni bil izravnan s proizvodnjo. ENTSO-E opozarja, da bo brez politične problema obstajala nevarnost, da se deviacije omrežja ponovijo. Za predstavo: 113 GWh je električna energija, ki jo Nuklearna elektrarna Krško proizvede v enem tednu. Kosovo letno porabi okrog 5 TWh električne energije, torej 113 GWh predstavlja približno tedenski odjem.

Za prizadete odjemalce, ki so odstopanje zaznali z zaostajanjem svojih ur, ki se uravnavajo z omrežno frekvenco, ENTSO-E ponuja dve možnosti. Bodisi ure ponastavijo ročno, a bodo morali to storiti še enkrat, in sicer ko bo akumuliran zaostanek odpravljen, saj bodo tedaj prehitevale za šest minut. Lahko pa preprosto počakajo, da se problem reši na nivoju omrežja. Ni jasno, kdaj se bo to zgodilo.