Toshiba pokazala 16-TB disk

Matej Huš

8. jan 2019 ob 18:55:46

Toshiba res ne sodi med največje proizvajalce diskov, je pa zato predstavila največji klasični disk doslej. V nemškem Düsseldorfu so predstavili novo serijo diskov MG08, v kateri najdemo tudi 16-TB predstavnika. Novi disk ima plošče, ki se vrtijo s hitrostjo 7200 obratov na minuto, 512 Mb predpomnilnika in deklariran čas med napakami (MTBF) 2,5 milijona ur. Disk meri standardnih 3,5 palca. Na prodaj bo še v tem četrtletju, cena pa še ni znana. Disk bo imel devet plošč.

Za doseganje visokih kapacitet proizvajalci uporabljajo različne tehnologije. Toshibin disk bo uporabljal klasični magnetni zapis (CMR - conventional magnetic recording), je pa polnjen s helijem, da so lahko plošče bliže druga drugi. CMR se je včasih imenoval tudi PMR (perpendicular magnetic recording), a ga danes spričo obstoja še kompleksnejših tehnik imenujemo kar CMR.

Konkurenca namreč stavi na HAMR in MAMR. Seagate razvija HAMR (heat-assisted magnetic recording), kjer se pred zapisom lokalno segreje plošča. Ko laser segreje magnetno plast, je moč zapisovati s šibkejšim magnetnim poljem, kar manj vpliva na okolico. Tako se zmanjšuje superparamagnetizem, ki predstavlja omejitev najvišje gostote zapisa, saj se v zelo majhnih feromagnetnih nanodelcih magnetizacija lahko obrne zaradi termičnega šuma.

Western Digital pa razvija MAMR (microwave-assisted magnetic recording). Z mikrovalovi lahko površino segrejemo manj in bolj kontrolirano kot s HAMR, kar pozitivno vpliva na življenjsko dobo materialov. MAMR tudi uporablja podobne materiale kot CMR. Tudi Seagate in Western Digital, ki sta za zdaj še pri osmih ploščah, naj bi še letos predstavila 16-TB diske.