Proizvajalci diskov zaloteni pri zavajanju s SMR tehnologijo

Dare Hriberšek

22. apr 2020 ob 23:05:11

Pred časom se je na spletu pojavila razprava o tem ali ponudniki trdih diskov potihem prodajajo manj zmogljive SMR (Shingled Magnetic Recording) diske kot CMR (Conventional Magnetic Recording). SMR diski so manj zmogljivi, za proizvajalce pa nekoliko bolj profitabilni. Na enako število magnetnih plošč zapisujejo podatke bolj gosto in sicer tako, da vsak naslednji magnetni zapis deloma prekrije prejšnjega. Skratka, več terabajtov na enaki količini materiala. Slednje precej zakomplicira zapisovanje, zaradi česar so SMR diski primerni za bolj zaledne vloge, denimo pri arhiviranju. Početja so osumljeni Western Digital, Seagate in Toshiba.

Šlo naj bi zato, da so proizvajalci SMR diske - ne da bi to omenili - začeli vgrajevati v namizne računalnike, spet drugi so trdili, da so se znašli tudi v nekaterih shrambah NAS, kar je povzročalo težave pri njihovem delovanju v RAID polju. SMR disk namreč podatke pred pisanjem shranjuje v predpomnilnik, ki je del samega diska in jih šele na to zapiše na predvideno mesto. Take premore med zapisovanjem pa lahko sistem zazna in jih običajno javi kot okvaro diska.

Pri WD so po nekaj tednih zanikanja vendarle priznali, da so se SMR diski znašli v njihovi liniji NAS diskov WD Red. Njihov zagovor je šel v smeri, da način zapisovanja pri NASih za mala podjetja in domačo rabo ni pomemben, saj so delovne obremenitve občasne, zaradi česar imajo pisalne glave dovolj časa, da opravijo svoje delo medtem ko sistem miruje. Skratka, občutka krivde pri tem ni bilo zaznati, obenem pa tudi ne obeta, da bodo s početjem prenehali. Največja težava pa je v tem, da taki diski niso bili cenejši in so prihranke - na Arstechnici so objavili cene njihovih diskov na Amazonu - gladko pospravili v žep.

Nekoliko manj sporno so SMR diske prodajali pri Seagatu in Toshibi. Oboji so jih vgrajevali le v namizne računalnike, so pa kupcem to zamolčali. Toshiba je pogona P300 4TB (HDWD240UZSVA) in 6TB (HDWD260UZSVA) lažno oglaševala kot "delivers high performance for professionals," podobno je ravnal Seagate z izdelkoma Barracuda 8TB (ST8000DM004) in 5TB (ST500DM000).