Western Digital predstavil tehnologijo MAMR za 40-TB diske

Matej Huš

14. okt 2017 ob 12:08:38

Medtem ko lahko na trenutne diske stlačimo največ 14 TB podatkov, se utegne to v bližnji prihodnosti kmalu spremeniti. Western Digital je predstavil novo tehnologijo zapisa z mikrovalovi (microwave-assisted magnetic recordig, MAMR), s katero bi lahko leta 2019 na diske shranili do 40 TB podatkov. Trenutno se za rekordne gostote zapisa podatkov uporablja toplota (HAMR), ki pa ima omejitve zaradi velikost bralno-pisalne glave in je nasploh precej problematična. Zato veliko diskov še vedno uporablja dobri stari PMR (pravokotni zapis podatkov na magnetni nosilec). MAMR rešuje predstavlja drugačen poizkus.

Ključni sestavni del je STO (spin torque oscillator). Ena izmed prednosti MAMR je tudi nižja temperatura, ki pri HAMR na točki zapisa podatkov doseže 650 °C, kar negativno vpliva na dolgoživost komponent, medtem ko je ta temperatura pri MAMR precej nižja. MAMR namreč namesto laserja za segrevanje področja za zapis podatkov uporablja mikrovalove. Hkrati pri MAMR lahko uporabimo enake materiale kot za PMR, ki je danes standardni način zapisovanja podatkov na diske. Zaradi obljublja MAMR približno stokrat bolj vzdržljive diske kakor HAMR, predvsem pa cenejše.

In to je tudi glavno. Čeprav za domače računalnike in strežnike dandanes pogosto uporabljamo SSD-je, ti še lep čas ne bodo mogli zadostiti potrebam po kapacitetah za shranjevanje podatkov. Za skladiščenje veliki količin bodo magnetni disk še lep čas glavni način. Cenejši diski pa pomenijo tudi nižje cene oblačnega shranjevanja podatkov.