Seagate za prihodnje leto obljublja diske s tehnologijo HAMR

Matej Huš

16. avg 2015 ob 12:32:49

Tudi pri diskih se proizvajalci počasi bližajo fizikalnim mejam trenutne tehnologije, kar se kaže kot uporaba čedalje zapletenejših trikov za povečevanje gostote zapisa. Eden izmed njih je magnetnih zapis podatkov s toploto (HAMR ozioma heat-assisted magnetic recording), ki že trka na vrata. Seagate si je upal smelo napovedati, da bodo do konca prihodnjega leta izdelali prve diske s to tehnologijo.

Pri HAMR se za zapis podatkov uporablja laser, ki pred zapisom podatkov segreje področje diska, kamor se bodo podatki zapisovali. Zapisovanje na segreto področje terja šibkejša magnetna polja, zato je manj možnosti, da okolico zmotimo. S HAMR zmanjšujejo superparamagnetizem, ki predstavlja omejitev najvišje gostote zapisa na magnetne nosilce, saj se v zelo majhnih feromagnetnih nanodelcih magnetizacija lahko obrne zaradi termičnega šuma, kar seveda povzroči izgubo zapisanih podatkov.

Delujoči prototipi prihodnje leto še ne bodo postregli z rekordnimi kapacitetami, saj bodo merili zgolj običajne 4 TB. Čeprav ima tehnologija potencial za doseganje višjih kapacitet, morajo najprej rešiti nekaj drugih težav, kot je na primer nekoliko večja in okornejša pisalna glava, ker ima ta sedaj nameščen še laser za gretje površine diska (20-mW laser z valovno dolžino 810 nm).

Segrevanje sámo pa ne predstavlja večjih težav, ker je omejeno na zelo majhno področje diska in se toplota hitro porazgubi. Če se plošče vrtijo z obodno hitrostjo 10 metrov na sekundo, ima sistem za segretje sektorja na 450 °C, zapis podatkov in ohladitev na voljo 20 nanosekund (za primerjavo, svetloba v tem času prepotuje šest metrov).

Seagate pravi, da bo množična proizvodnja diskov s HAMR stekla leta 2017, ko naj bi dosegli gostoto zapisa 1,5 terabita na kvadratni palec, kar je za 50 odstotkov več kot v današnjih diskih. Še pred petimi leti pa je bila to znanstvena fantastika. Če bo šlo vse po načrtih, naj bi do leta 2025 dobili diske s kapaciteto 100 TB, a bo treba uporabiti še tehniko BPMR, ki je še v povojih.