Seagatovi diski HAMR s kapacitetami nad 30 TB prihajajo

Matej Huš

20. jan 2024 ob 20:38:01

O tehnologiji HAMR (heat-assisted magnetic recording) smo prvikrat pisali pred več kot dvema desetletjema, sedaj pa končno prihaja v izdelke za končne uporabnike. Seagate je ta teden predstavil prvo platformo diskov, ki uporablja HAMR. Na platformi Mozaic 3+ bodo temeljili diski družine Exos, ki bodo namenjeni podatkovnim centrom. Kapacitete se bodo začele pri 30 TB.

S tehnologijo HAMR je možno povečati gostoto zapisa podatkov. Za zapis podatkov se uporablja laser, ki pred zapisom sektorje diska segreje. To nato omogoča zapis s šibkejšim magnetnim poljem, kar je manj destruktivno za okoliške bite, zato jih lahko natlačimo bliže skupaj. S tem se lažje izognemo težavam zaradi superparamagnetizma, ki lahko spremeni magnetizacijo majhnih zrn, s tem pa povzroči izgubo podatkov.

Magnetna plast v Seagatovih diskov bo iz zlitine železa in platine. Posamezni biti zavzemajo manjši prostor, zrna pa so magnetno bolj občutljiva. Zato je tudi bralni del glave drugačen (Gen 7 Spintronic Reader), da lahko bere brez uničevanja podatkov. Novi diski s kapacitetami nad 30 TB bodo na voljo še v tem četrtletju. Končni cilj je 80 TB, nato pa bo sledila že generacija Mozaic 4+ leta 2026 in Mozaic 5+ leta 2028.