Google bo v Franciji plačal milijardo kazni in zaostalih davkov

Matej Huš

13. sep 2019 ob 09:36:08

Google se je s francoskimi organi pregona sporazumel, da bo plačal skoraj milijardo evrov kazni in zaostalih davkov, s čimer se bo končala finančna preiskava, ki se je začela pred štirimi leti. Drugi tehnološki velikani se bojijo, da gre za precedens, ki bo vplival tudi na njihovo obravnavo v Franciji.

V sporazumu s francoskimi organi se je Alphabet (Googlovo matica) zavezal, da bo plačal globo v višini 500 milijonov evrov in še 465 milijonov evrov dodatno ugotovljenih davčnih obveznosti. Ministrstvo za finance je leta 2016, ko so začeli preiskavo, zahtevalo 1,6 milijarde dolarjev in odločno zavračalo možnost poravnave. A pragmatičnost ima svojo vrednost, zato se je ministrstvo izognilo daljši sodni poti in dokazovanju ter pristalo na poravnavo.

Zaostali davki so posledica uporabe davčnih trikov, ki jih multinacionalkam v Evropi omogočata Irska in Nizozemska. S premeteno strukturo podružnic je moč večino prihodkov prikazati v irskem podjetju, ki pa ni davčni rezident Irske. Na ta način glavnina dobičkov ostane neobdavčena in se mirno pretoči v davčne oaze. Tako imenovani dvojni irski sendvič (z možnostjo nizozemskega obvoza) se je medtem zaprl, v EU pa so glasni pogovori o uvedbi evropskega davka na digitalne multinacionalke. Dokler panevropske rešitve ne bo, države težave rešujejo vsaka po svoje. Francija je na primer uvedla svoj digitalni davek, kar je ZDA močno razhudilo.