Francija nadaljuje pobiranja davka na digitalne storitve

Matej Huš

31. dec 2020 ob 10:06:51

Francija je začela znova pobirati digitalni davek na tehnološke multinacionalke, katerega uveljavitev so letos poleti odložili, piše The Wall Street Journal. Kot so napovedali jeseni, bo treba poravnati vsa plačila za leto 2020, tudi začasno odložene obroke v aprila in oktobru. Davek na digitalne storitve znaša 3 odstotke od prihodkov, ki so jih ustvarili od francoskih potrošnikov. Zajema podjetja, ki v Franciji ustvarijo več kot 25 milijonov evrov prihodkov in več kot 750 milijonov evrov po vsem svetu.

Podobno nameravajo v letu 2021 davek pobirati tudi v Veliki Britaniji in Italiji, kjer so sprejeli podobno zakonodajo. Davek pripravljajo tudi v Avstriji. Ker so velikani večinoma ameriška podjetja, bodo ZDA odgovorile 6. januarja z uvedbo carin na 1,3 milijarde dolarjev francoskih izdelkov, med drugim kozmetiko in žensko garderobo.

Izvorni problem ostaja. Tehnološki giganti lahko svoje storitve in izdelke prodajajo tako, da v državi kupca ne plačajo praktično nič davkov, saj tam sploh nimajo fizične prisotnosti. To pomeni, da se vsi prihodki prikazujejo v davčno ugodnih državah, medtem ko države, kjer dejansko poteka poslovanje, ne dobijo primernih davkov. Ker globalne rešitve na nivoju OECD ni, države vsaka po svoje poskušajo zakrpati to luknjo. Države, ki so na drugem koncu palice, običajno odgovarjajo z uvajanjem carine na druge izdelke, kar bi lahko v primeru resne trgovinske vojne zmanjšalo svetovno gospodarsko proizvodnjo za en odstotek, je oktobra ocenil OECD (v času pandemije je taka ocena sicer precej slaba šala). Ameriški tehnološki velikani se zavzemajo za rešitev na nivoju OECD in nasprotujejo individualnim potezam držav, a so pogovori v OECD lani zastali.