Naslednjo pot na Luno bo izpeljalo zasebno podjetje

Dare Hriberšek

1. dec 2018 ob 19:00:39

Šef NASE Jim Bridenstine je sporočil, da je agencija izbrala deveterico podjetij, ki se bodo med sabo pomerila v boju za deset let trajajočo in 2,6 milijarde vredno pogodbo za prevoz tovora na Luno. Ta bo vseboval predvsem vse potrebno za znanstvene eksperimente, ki jih nameravajo izpeljati na našem naravnem satelitu. Mimogrede, prihodnje leto bo minilo 50 let, odkar je človeštvo prvikrat stopilo nanj.

Odločitev, da stvari predajo v roke zasebni pobudi niti ni tako presenetljiva. Na tak način že od leta 2102 oskrbovalna vozila Northrop Grummana in SpaceX oskrbujejo Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), prihodnje leto pa bosta tako Boeing kot SpaceX prvikrat poskusila izstreliti tudi plovili s človeško posadko.

Z NASO že nekaj časa sodeluje tudi družba Lockheed Martin, kjer že potekajo dela na lunarnemu pristajalnemu modulu McCandless Lunar Lander, predelali bodo namreč svoj InSight lander, ki so ga izdelali kot pogodbeniki za NASO in je pred dnevi uspešno pristal na Marsu. Modul nosi ime po Bruceu McCandlessu, astronavtu, ki je leta 1984 izpeljal prvi vesoljski sprehod, pri katerem je namesto varnostne vezi s Space Shuttlom uporabljal jetpack, ki so ga razvili pri Lockheed Martrinu.

Preostala podjetja v ožjem izboru, ob že omenjenem Lockheed Martinu, so: Astrobiotic Technology, Deep Space Systems, Draper, Firefly Aerospace, Intuitive Machines, Masten Space Systems, Moon Express in Orbit Beyond. Bridenstine pričakuje, da bodo prvi človeška posadka na Luni svoje delo začela opravljati v nekje v naslednjih desetih letih.