Amazonovi zaposleni na črni petek protestirajo za boljše delovne pogoje

Matej Huš

23. nov 2018 ob 23:48:51

Začenja se za trgovce najdobičkonosnejši, za njihove zaposlene pa najnapornejši čas v letu. Današnji črni petek, ki se je iz ZDA splazil tudi v Evropo, so zaposleni v več evropskih podružnicah Amazona izkoristili za proteste proti nehumanih delovnim pogojem. V minulih letih so delavci, zlasti v Nemčiji, decembra pogosto stavkali, ker jim Amazon še vedno ne zagotavlja želenih delovnih pogojev. Eden izmed temeljnih kamnov spotike je klasifikacija dejavnosti, saj Amazon v Nemčiji ne priznava kolektivne pogodbe za prodajo na drobno in prodajo po pošti, češ da to ni njegova dejavnost.

Danes so protestirali
nekateri Amazonovi zaposleni v Veliki Britaniji, in sicer v več skladiščih v državi. Tudi v španskem distribucijskem centru blizu Madrida so delavci stavkali. Sindikati trdijo, da je v španskem centru stavkalo 90 odstotkov zaposlenih, Amazon pa navaja bistveno nižje številke. V Franciji so potekale manjše stavke, pojavljajo pa se pozivi k stavki v celotni državi. Iz Nemčije poročajo o stavki, v kateri je sodelovalo 620 zaposlenih v dveh centrih, medtem ko sindikati trdijo, da je stavkajočih tisoč.

Britanski sindikat GMB je dejal, da Amazonovi delavci trpijo nečloveške razmere v skladiščih. V zadnjih treh letih naj bi bili reševalci poklicani 602-krat v Amazonove britanske obrate, kar je po mnenju sindikata in delavcev preveč in kaže na neprimerne pogoje dela. Amazon se je odzval z izjavo, da plačujejo 9,5 funta na uro (10,5 v Londonu) in da imajo 40 odstotkov manj poškodb pri delu kakor britansko povprečje.

Amazon je potrdil stavke, a načeloma navaja nižje številke o številu stavkajočih. Prav tako poudarja, da dostava deluje nemoteno, saj so preusmerili nekatere pošiljke in angažirali dodatne centre.