Amazon nezakonito odpustil zaposleni, ki sta bili kritični do podjetja

Matej Huš

6. apr 2021 ob 23:10:04

Amazon je lani odpustil dve zaposleni, ki sta javno pozivali podjetje k zmanjšanju ogljičnega odtisa in zagotovitvi boljših pogojev za delo v skladiščih. Emily Cunningham in Maren Costa sta aprila izgubili službo, ker naj bi kršili interno politiko glede komunikacije z javnostjo. Odpustitev je dvignila veliko prahu, angažirali so se tudi nekateri politiki. Nekdanji zaposleni pa sta se pritožili pri Zvezni agenciji za delavske pravice (National Labor Relations Board, NLRB), ki jima je sedaj pritrdila. Amazon ju je odpustil nezakonito, saj je šlo za povračilne ukrepe zaradi kritiziranja podjetja. Amazon se sedaj lahko pogodi z odpuščenima, sicer bo primer romal na sodišče, kjer bo NLRB Amazon obtožil kršitev delavske zakonodaje.

Amazonova tiskovna predstavnica je dejala, da podpirajo pravico vsakega zaposlenega, da kritizira delovne pogoje delodajalca, a da to ne prinaša imunitete pred internimi pravili, ki so v skladu z zakonom. Odpustili ju niso zaradi kritik ali izražanja mnenja, temveč zaradi kršitve teh pravil, dodaja. NLRB pa trdi, da so v zadnjem času prejeli toliko pritožb glede nepoštenih delovnih pogojev, da se morda obeta preiskava na nacionalnem nivoju. Amazon se je pred kratkim poravnal v drugi pritožbi pri NLRB, ko jo je vložil Jonathan Bailey, ki ga je podjetje pod pretvezo mobinga odpustilo zaradi sindikalnega organiziranja. Od februarja lani je bilo pri NLRB vloženih 37 pritožb zoper Amazon, zoper Walmart pa na primer le osem.

Emily Cunningham in Maren Costa sta podjetje prvikrat javno kritizirali leta 2018, ko je manjša skupina zaposlenih zahtevala, da podjetje stori več za svoj okoljski odtis. Skupina Amazon Employees for Climate Justice je naposled nabrala 8700 podpisov zaposlenih. Predali so tudi pismo izvršnemu direktorju in upravnemu odboru, a na koncu delničarji niso potrdili kakršnihkoli zavez. Zadnji kamen spotike so delovni pogoji v epidemiji. Tedaj je število spletnih naročil eksplodiralo, kar je povečalo obremenitve za zaposlene. Ko so začeli obolevati za covidom, so morali zdravi delavci prevzeti še breme bolnih. Od Amazona so zato zahtevali izplačilo dodatkov za nevarnost in dodatne obremenitve, bolniško in nego.

Še ena pomembna prelomnica pa bo odločitev, ali bodo zaposleni v skladišču v Birminghamu v Alabami smeli ustanoviti sindikat. NLRB šteje glasove, ki bodo odločili, ali bo 6000 zaposlenih dobilo sindikalno zaščito.