Zaposleni v Amazonu na prvem glasovanju zavrnili sindikalno organiziranje

Matej Huš

10. apr 2021 ob 08:15:15

Zaposleni v Amazonovih skladiščih v Alabami so v zgodovinskem glasovanju odločili, da se ne želijo povezati v sindikat. Izmed 5800 zaposlenih jih je glasovalo dobrih tri tisoč, ki so s prepričljivo večino 1798 proti 738 zavrnili pridružitev sindikatu za trgovino na debelo, drobno in diskonte (RWDSU). Glasovanje je nadzorovala zvezna agencija za delo (National Labor Relations Board).

Glasovanje so zaznamovali očitki o pritiskih Amazona, ki ga RWDSU obtožuje laganja, zavajanja in nezakonitih pritiskov na zaposlene. RWDSU je zato napovedal pritožbo. Pred glasovanjem je Amazon organiziral agresivno kampanjo, v kateri so zaposlenim predstavljali, da imajo že sedaj dobre delovne pogoje, plačilo in zaščito, zato sindikata ne potrebujejo. Čeprav je glasovanje potekalo le v enem skladišču, gre za zelo pomembno odločitev, po kateri se bodo bržkone zgledovali tudi v drugih Amazonovih obratih. Amazon je v izjavi za javnost dejal, da bodo sindikati poraz pripisali ustrahovanju zaposlenih, kar pa ne drži. Amazon ob tem dodaja, da ni nihče zmagal, temveč so se zaposleni preprosto odločili, da sindikata ne želijo.

Amazon zaposlenim ponuja začetno plačo 15 dolarjev na uro, kar je več od zvezne minimalne plače, solidno zdravstveno zavarovanje in možnosti za napredovanje. Sindikat ni uspel prepričati zaposlenih, kaj bi jim lahko še priskrbel. Zaposleni so bili večinoma mnenja, da članarina za sindikat ne bi odtehtala koristi, ki bi jih od tega imela. Še pred letom dni, ko se je skladišče v Alabami odprlo, je več kot 2000 zaposlenih podpiralo čim hitrejše glasovanje o pridružitvi sindikatu. V naslednjih mesecih je ta podpora skopnela, k čemur je prispeval tudi Amazon z obveznimi sestanki in predstavitvami, na katerih so jim predavali o slabostih sindikalnega organiziranja.