Analitiki napovedujejo izdatno znižanje cen pomnilnika

Matej Huš

17. nov 2018 ob 21:48:45

Medtem ko so cene SSD-jev in ostalih izdelkov iz flasha letos pribite na dno, je pomnilnik sorazmerno drag in se le počasi ceni. Če gre verjeti napovedim analitikov, se ima to v prvem četrtletju prihodnjega leta spremeniti. Proizvodnja pomnilnika se je v tretjem kvartalu še nekoliko povečala, trend pa se še nadaljuje.

Čeprav je Samsung kot največji proizvajalec pomnilnika že v tretjem četrtletju proizvedel več pomnilnika kot pred tem, so se cene začele nižati šele v začetku aktualnega kvartala. Oktobra so se cene pomnilnika v povprečju znižale za deset odstotkov. Na borzi DRAMeXchange so se do srede novembra cene za dobavo pomnilnika še dodatno znižale na dobrih šest dolarjev za gigabajt oziroma za približno tri odstotke.

Na znižanje cen pomnilnika bodo čedalje bolj vplivale tudi Intelove težave pri proizvodnji procesorjev, zaradi česar je ponudba RAM-a večja od ponudbe procesorjev. Analize kažejo, da bo v zadnjem letošnjem četrtletju Intel izdelal dva milijona manj procesorjev, ki so namenjeni domači uporabi (DIY).

Zaradi navedenega je pričakovati izdatnejše znižanje cen pomnilnika v prihodnjih mesecih, so prepričani analitiki. Do konca leta naj bi se znižale še za okrog deset odstotkov, izdatneje pa v prvih mesecih leta 2019.