Zaradi presežne ponudbe NAND-a cene SSD-jev rekordno nizke

Matej Huš

5. avg 2018 ob 18:32:57

Medtem ko se v zadnjem času največkrat pridušamo zaradi visokih cen grafičnih kartic, ki po skokoviti rasti zaradi rudarjenja kriptovalut le počasi padajo, je bila pocenitev SSD-jev precej manj opazna. Lansko pomanjkanje čipov NAND je zamenjala presežna ponudba, kar je zbilo ceno. Analitiki iz TrendForce napovedujejo, da se bo v tretjem četrtletju cena NAND-a znižala še za 10 odstotkov, za prav toliko pa še v zadnjem kvartalu. Trend naj bi se nadaljeval tudi prihodnje leto..

V TrendForceu vidijo več razlogov, ki so se združili in povzročili previsoko ponudbe in neprodane zaloge čipov NAND. Prodaja pametnih telefonov se ne povečuje, kot so bili pričakovali, prodaja prenosnih računalnik stagnira, medtem pa se konkurenca na proizvodni strani krepi. V IC Insights, ki prav tako analizira trg, so že minuli mesec opozorili, da proizvajalci prehitro širijo kapacitete, ki ne dohajajo več povpraševanja. Proizvajalci namreč ocenjujejo, da so bo povpraševanje v naslednjih letih povečevalo za okrog 40 odstotkov letno, medtem pa so proizvodne kapacitete lani povečali za dobrih 60 odstotkov, letos pa še bolj. Toshiba je na primer v mestu Kitakami začela graditi novo tovarno za 3D-NAND, SK Hynix pa v Južni Koreji. Micron širi Fab 10 v Singapurju, Samsung pa dokončuje svojo kitajsko tovarno.

To se odraža na rekordno nizkih cenah, tako da najdemo najcenejše 120-GB SSD-je že za manj kot 30 dolarjev, 240-GB pa za dobrih 50 dolarjev. Za namestitev operacijskega sistema na klasične diske torej res nimamo več nobenega izgovora.