Cene SSD-jev rekordno nizke, počasi se ceni tudi RAM

Matej Huš

5. sep 2018 ob 22:32:14

Cene SSD-jev še vedno nadaljujejo pot k tlom, saj ponudba še vedno prehiteva povpraševanja. Samo v zadnjem mesecu so se cene znižale še za dodatnih 20 odstotkov, čeprav so analitiki napovedovali le 10-odstotni padec cen v celotnem zadnjem četrtletju. Najcenejše 120-GB SSD-je, ki so pred mesecem dni stali okrog 30 evrov, dobimo sedaj že za 25 evrov, cene 240-GB modelov pa so s 50 evrov padle pod 40 evrov. Za 480 GB velik SSD bomo odšteli vsega 70 evrov, za večje kapacitete pa cena linearno raste. Cene v Sloveniji so primerljive s cenami v Nemčiji, zato z naročilom iz tujine kaj dosti privarčevati ne moremo.

Razlogi za nadaljnje nižanje cen se niso spremenili. Nasprotno, ponudba se še povečuje, saj je na trg vstopil nov igralec, in sicer kitajsko podjetje YMTC (Yangtze Memory Technologies). Ta proizvaja SSD-je in druge naprave s flashem, denimo USB-ključke, kartice SD in microSD ter podobno. Tudi cena teh izdelkov se je v zadnjih mesecih izjemno znižala, tako da dobimo kartice microSD že za 12 evrov, 128-GB USB-ključke pa za 25 evrov. Vprašanje je, do kam cene še lahko padejo. Ob tem velja biti pazljiv, saj prepoceni vendarle ne smemo kupovati. Primer USB-ključka s kapaciteto 2 TB za 40 evrov je bil seveda ponaredek.

Nekoliko manj ugodne so cene pomnilnika, ki pa so vendarle začele počasi padati. Potem ko smo v prvi polovici leta obupovali nad cenami, je situacija začela iti na bolje. Trend je šibkejši, saj so se v zadnji polovici leta znižale zgolj za okoli 10 odstotkov, a pričakovati je, da se bo nadaljeval. Podobno velja tudi za klasične diske, ki jim cene zbijajo prav SSD-ji. Malčke (okrog 250 GB) dobimo že za 20 evrov.