Cene SSD-jem še naprej padajo

Matej Huš

18. dec 2012 ob 00:01:54

Medtem ko so cene klasičnih trdih diskov zaradi lanskoletnih poplav še vedno višje, kot bi pričakovali in želeli, se SSD-ji cenijo. Leta 2010 so stali več kot tri dolarje na gigabajt in merili največ 128 GB (razen ekstremno dragih inačic), danes so se spustili precej pod mejo dolarja za gigabajt in se precej razširili. Nazadnje smo o cenah pisali oktobra in že tedaj je večina modela padla pod to mejo, situacija pa se je do danes le še izboljšala. V povprečju stanejo SSD-jev okoli 80-90 (evro)centov na gigabajt.

Številke analitikov se med seboj nekoliko razlikujejo, trendi pa ne. IHS iSupply ugotavlja, da so se v prvem polletju tega leta cene SSD-jev znižale za 20 odstotkov, v drugi polovici leta pa še za dodatnih 10 odstotkov. Tudi DRAMeXchange poroča o podobnem dogajanju, saj so v letu 2012 zaznali 24-odstotni padec cen SSD-jev. To je nekako v skladu z lanskimi znižanji, saj so se cene v celem letu 2011 spustile za 23 odstotkov, so ocenili v Dynamite Data.

Zanimivi so vplivi na ceno SSD-jev. Ta je za razliko od trdih diskov skoraj linearno sorazmerna s kapaciteto. Razlog je stroškovna razdelitev, saj levji delež cene SSD-jev odpade na ceno čipov NAND flash. In ti tiščijo ceno navzdol, saj se proizvodnja v zadnjih dveh letih še ni povsem prilagodila znižanemu povpraševanju, kar je strmoglavilo ceno. Isti razlogi tiščijo navzdol tudi ceno pomnilnika. Za nizke SSD-jev pa so odgovorni tudi drugi dejavniki, kot je recimo uvajanje nove vrste flasha. Dragemu SLC in cenejšemu MLC se očitno pridružuje še cenejši TLC, kjer je v eni celici moč zapisati tri bite podatkov. Cena na gigabajt je s tem nižja, odpornost na napake pa žal tudi. Kljub temu moramo proizvajalcem čestitati, saj današnji SSD-ji nimajo več težav z izrabo, deklariranega števila ciklov prepisa pa po navadi sploh ne dosežemo v življenjski dobi pogona.

Največja igralca na trgu SSD-jev ostajata Intel in Samsung, ki imata precej prednosti pred konkurenti (OCZ, Micron/Crucial, Kingston). Še vedno pa se največ SSD-jev proda v sklopu sestavljenih računalnikov, medtem ko dokup samostojnega pogona za zamenjavo trdega diska v računalniku ostaja redek pojav. Po eni strani je to razumljivo; kdor ceni prednosti SSD-jev, jih je že kupil oziroma kupi računalnik z že vgrajenimi. Ostalim je vseeno.

Po drugi strani pa so cene trdih diskov (HDD) še vedno višje kot pred poplavami leta 2011. DRAMeXchange ocenjuje, da so višje za okoli 47 odstotkov. Razmerje med ceno enako velikega SSD-ja in trdega diska se je tako spustilo na približno devet, če gledamo srednje velike diske oziroma največje SSD-jev (oboji tam okoli pol terabajta).

V prihodnosti se bodo cene verjetno še najprej zniževale, a hkrati bodo rasle tudi kapacitete pogonov. Tako ni pričakovati, da bi se cene najcenejših modelov še bistveno spustile. Bolj verjetno je, da jih bodo po isti ceni nadomestili prostornejši modeli. Kar tudi ni slabo, saj so najmanjši SSD-ji res že zelo poceni (manj kot 100 evrov).