SEC ovadil Elona Muska zaradi goljufije

Dare Hriberšek

28. sep 2018 ob 10:12:13

Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev SEC (The Securities and Exchange Commission) je vložila kazensko ovadbo zoper izvršnega direktorja (in solastnika) Tesle Elona Muska. Glavni razlog je njegov tvit, objavljen 7. avgusta, v katerem je napovedal umik podjetja z borze in pri tem zatrdil, da ima za to potezo že zagotovljena sredstva. No, Musk je čez nekaj dni svojo potezo preklical in pozneje pojasnjeval, da se je za sredstva pogajal z Državnim investicijskim skladom Savdske Arabije. Zadnje dni avgusta pa je idejo o umiku z borze postopoma opustil.

Iz tožbe SEC je še razvidno, da želijo Musku za nekaj časa prepovedati opravljanje vodstvenih funkcij v podjetjih, ki nastopajo na borzi. Po mnenju tožnikov se namreč nikoli ni dokončno dogovoril za ceno in vire financiranja, njegov s tem povezan tvit pa je predstavljal laž in zavajanje javnosti. Enako naj bi veljalo za njegove nadaljnje izjave na to temo. Vsega tega naj bi se Teslin CEO v času svojih objav tudi zavedal, še piše v tožbi, pri čemer konkretno navajajo, da se v zvezi s financiranjem privatizacije ni z nikomer dogovarjal o transakcijah v višini 420 dolarjev za delnico, zlasti pa o tem niso ničesar vedeli tedanji vlagatelji.

SEC še navaja, da je Musk s svojim dejanjem začasno umetno dvignil ceno delnice Tesle, s čimer je vlagateljem sicer zagotovil začasno možnost dobička, a jim je kaos, ki ga je njegova objava povzročila v naslednjih tednih, na koncu povzročil poslovno škodo.