Robyn Denholm na čelu Tesle

Dare Hriberšek

10. nov 2018 ob 23:24:17

Nova predsednica uprave Tesle je postala 55 letna Robyn Denholm, njeno imenovanje pa je posledica izpolnitve zavez, ki jih je podjetju naložil ameriški regulator trga vrednostnih papirjev (Securities and Exchange Commission oz. SEC), potem ko je družbo, njeno poslovanje, predvsem pa vlagatelje, s svojimi tviti poleti dodobra pretresel dosedanji predsednik in največji solastnik Elon Musk. Denholomova je sicer v upravi Tesle sedela že štiri leta, vodila je oddelek za notranjo revizijo in je bila s petimi milijoni letno tudi najbolje plačana direktorica v družbi. Pred tem je delala v avstralskem telekomunikacijskem podjetju Telstra in tamkajšnji Toyoti.

Vprašanje je ali bo zamenjava zadovoljila SEC; v besedilu poravnave, ki so jo sklenili s Teslo je namreč sintagma, da bo podjetje na čelo uprave postavilo "neodvisnega" človeka. To je sicer raztegljiv pojem, a Denhlomova je vendarle že sedela v upravi, ko je Elon Musk med predstavitvijo poslovnih rezultatov vlagateljem napovedal kolikšna bo proizvodnja Modela 3 - kar se začenja realizirati šele sedaj - in tudi letos poleti, ko je ob napovedi umika podjetja z borze zagotovil, da ima financiranje za to potezo že zagotovljeno.

Predstavniki SEC sicer na to temo niso bili pripravljeni dajati pojasnil novinarjem, Teslina delnica pa je trgovanje končala z odstotek višjo vrednostjo.