"Šorterji" bi s Teslo lahko zadnje dni vendarle dobro zaslužili

Dare Hriberšek

21. avg 2018 ob 09:11:17

T. i. zapiralci kratkih pozicij oz. šorterji, torej vlagatelji, katerih interes je kratkoročen padec vrednostnega papirja, so lahko od trenutka, ko je Elon Musk tvitnil zdaj že razvpito idejo o umiku delnic podjetja z borze, zaslužili 1,2 milijarde dolarjev, trdijo analitiki podjetja S3 Partners. Ob tem je treba dodati, da je delnica Tesle najbolj popularna za tovrstno špekuliranje na ameriškem trgu vrednostnih papirjev.

Največ je k domnevnemu zaslužku pripomogel petkov intervju Muska za New York Times, v katerem je ta potarnal nad izgorelostjo, pa pomanjkanjem socialnega življenja in drugih tegobah, ki tarejo vizionarje njegovega kova. Dan po intervjuju so delnice namreč zdrsnile za 9 %. A je šlo le za korekcijo vrednosti delnice, ki je takoj po napovedi privatizacije podjetja, poskočila za 18 %. Slednje je špekulante s kratkimi pozicijami stalo 1,3 milijarde dolarjev.

A potem se je zgodba začela odvijati v drugo smer. Izkazalo se je, da Musk nima povsem zagotovljenega financiranja napovedanega prevzema, ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) pa je začela podrobneje preiskovati njegove izjave, kar je delnico vnovič pognalo navzdol. In potem že omenjeni intervju. V desetih dneh je delnica skupaj izgubila 19 %. Kar je šorterjem povrnilo 2,5 milijarde, in teoretično so si od Muskovega tvita torej neto prislužili 1,2 milijarde.

Kakopak teoretično. Izračun temelji na suhih številkah S3 Partners, ki pa seveda ne upoštevajo ali so vlagatelji dejansko pravi čas izstopili. Po njihovih podatkih jih je pravi trenutek ujelo le 4 %.