Reddit povzročil 17-kratno rast delnice trgovca z igrami Gamestop

Matej Huš

27. jan 2021 ob 20:44:39

Gamestop je ameriška veriga trgovin z videoigrami, zabavno elektroniko in pripadajočimi dodatki. Ni ravno drobižek, saj letno ustvarijo dobrih šest milijard dolarjev prihodkov, a so še predlani ustvarili tudi pol milijarde dolarjev izgube. Nič ne de, delnica podjetja v zadnjih štirinajstih dneh zrasla za 1600 odstotkov. Baloni v zgodovini niso nič nenavadnega, Gamestop pa raste (tudi) zaradi dogajanja na Redditu. Tržna kapitalizacija se je napihnila že na 23 milijard dolarjev. Zgodba je res neverjetna.

Lanskega aprila so bile delnice Gamestopa vredne dobre tri dolarje. Podjetje je ravno najavilo odpuščanja in zapiranja nekaterih trgovin, izguba je rasla. Danes je vredna 330 dolarjev in še raste. V zadnjih mesecih sicer na ameriških borzah raste domala vse, saj se presežna likvidnost zliva na borze. A to ne pojasni tako astronomske rasti. Zgodba se je začela septembra, ko je Ryan Cohen, ustanovitelj spletne trgovine s hrano za domače živali Chewy, kupil 13-odstotni delež Gamestopa in si zadal neverjeten cilj, da bi postal konkurenca Amazonu. Vseeno je delnica začela pridobivati vrednost, saj so mali investitorji, ki uporabljajo aplikacije za poceni trgovanje, denimo Robinhood, jeli kupovati delnice Gamestopa. Veliki igralci na Wall Streetu so to opazili in odgovorili predvidljivo - s kratkimi pozicijami. Kratke pozicije (shorting) pomenijo stavo, da bo delnica v prihodnosti cenejša, in se izvede tako, da si jo izposodimo, prodamo in kasneje za vrnitev spet kupimo, po možnosti ceneje. Medtem ko pri kupovanju delnic lahko izgubimo le, kolikor smo vložili, če se ne igramo z vzvodi in krediti, je pri prodaji na kratko izguba navzgor neomejena. Delnica se lahko poljubno podraži, mi pa jo moramo še vedno kupiti in vrniti - denarja ne sprejemajo.

Modre trgovalne strategije vključujejo varovalke, ko se pozicije avtomatično zaprejo, če se cena preveč premakne v neželeno smer, saj se tako omejujejo izgube. Zapiranje kratkih pozicij je nakup, kar delnico žene še više, kar spet proži zapiranje novih in novih kratkih pozicij. Pojavu pravimo short squeeze - pred dvanajstimi leti je zato Volkswagen za kratek čas postal najbolj vredno podjetje na svetu. Enako se je zgodilo z Gamestopom, le da tu na Redditu uporabniki bitko še podžigajo. Gamestop je postal simbol boja med malim investitorjem, ki kupuje delnice, in establishmentom na Wall Streetju, ki ima kratke pozicije v Gamestopu. Trgovanje z Gamestopom je že zdavnaj izgubilo vsako ekonomsko podstat; sedaj gre zgolj za špekulativni boj. Borza je morala trgovanje z delnico že devetkrat ustaviti, ker se zgodi ob hudih nihajih. Kratke pozicije imajo običajno dobro poučeni vlagatelji, torej razni skladi, ki letos zaradi rasti trga na teh pozicijah izgubljajo. Na drugi strani sedaj stojijo mali vlagatelji, ki so ponovno odkrili opcije - te omogočajo večje zaslužke in so nekakšno trgovanje na steroidih.

Stiskanje delnice Gamestopa seveda ni prvi tovrsten primer, je pa eden najintenzivnejših. Povzročil je že milijardne izgube; Melvin Capital Management je letos izgubil 30 odstotkov vrednosti svojega hedge sklada zaradi kratkih pozicij (ne le Gamestopa). Gamestop bo na koncu pristal tam, kjer je začel. Ko bo cena delnica padala, bodo izgubljali vsi, ki jo sedaj drago kupujejo (oziroma opicije nanjo). Si je pa verjetno nihče ne bo upal držati v kratki poziciji še nekaj časa.